Medicína

Závislost na on-line hrách


Kategorie: Nemoc a zdraví 
13.listopad 2008
Počátkem listopadu 2008 byly spuštěny nové webové stránky www.KonecHry.cz, které se zabývají otázkou závislosti na on-line hrách. Stránky vznikly za podpory Všeobecné zdravotní pojišťovny jako jeden z jejích preventivních programů. Děti, mladí i rodiče se zde mohou seznámit s problematikou, o které se u nás málo mluví. Neznamená to však, že problém závislosti na hrách neexistuje!

Internet je ve stále větší míře využíván i ke hraní her. V rámci studie World internet project v České republice udávalo hraní her přes 70 % adolescentů. K velmi populárním druhům on-line her patří tzv. MMORPG – Massively multiplayer on-line role playing game (masivní multiplayerové online hry na hrdiny). Podle údajů vedených na serveru MMOGChart (http://mmogchart.com) existuje přes 16 miliónů předplacených účtů, které jsou využívány pro vstup do her.

Jedná se o on-line hry na hrdiny ve více hráčích. Ve virtuálním světě hráči vytvářejí své hrdiny, prožívají nereálné příběhy a neuvěřitelná dobrodružství. Oblíbená činnost ale může přerůst až v nezvladatelnou závislost, kdy se hráč stále více odpoutává od reálného světa a vše podřizuje jedinému cíli – hraní vybrané počítačové hry. Největším rizikem i MMORPG je to, že hra nikdy nekončí. I když se hráč odpojí, hra pokračuje a vyvíjí se. Hráč nabývá dojmu, že „o něco přichází“, láká ho trávit u hry stále více času.

U závislosti na on-line hrách se neprojevují specifické psychické poruchy jako u závislostí na drogách nebo alkoholu. Změny se týkají zejména životního způsobu.

Díky formování virtuální postavy prožívá hráč jinou identitu, vytváří postavu s vlastnostmi, které v reálném světě nemá. Hraní mu  poskytuje velké množství emocí, především vypjatých – napětí, riziko, ale i úspěch a tím se hráčům konfrontace s realitou zdá nezajímavá, šedá, obyčejná, nudná.

Hráč zažívá pocity frustrace a deprese z toho, že by měl žít v reálném světě, kde je vše mnohem obtížnější.

Dalším negativním důsledkem závislosti na on-line hrách jsou poruchy paměti. Hraní her vyžaduje velmi dobrou krátkodobou paměť, a to na úkor dlouhodobé.

Zároveň se rozvíjí pocit, že hráč má události pod kontrolou. Závislí přesouvají své návyky ze hry do reality, která je však odlišná od virtuální a dochází ke konfliktnímu chování.

Pro rodiče i pro děti a mladé jsou připraveny nové informační stránky www.KonecHry.cz. Ty byly vytvořeny ve spolupráci s Mgr. Petrem Růžičkou, rodinným terapeutem, který se ve své praxi se závislými hráči a jejich blízkými setkává a ví, s jakými problémy se potýkají. Stránky jsou rozděleny na část pro rodiče a část věnovanou mladým.

Rodiče zde naleznou informace o závislosti, o jejích projevech a možnostech léčby. Mohou si také vyzkoušet testy zaměřené na závislost dětí na hrách nebo internetu. Na stránkách pro mladé je možné nalézt tipy na kulturní akce, test určený mladým hráčům nebo blog bývalého hráče. Právě proto, že se ohrožená skupina pohybuje nejvíce na internetu, projekt je podpořen kampaní na ICQ, jednom z nejoblíbenějších internetových komunikátorů.

Projekt patří mezi preventivní programy Všeobecné zdravotní pojišťovny upozorňující na přerůstání oblíbené činnosti v nebezpečnou závislost, kterou není možno bez terapie zvládat.

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně