Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
11.listopad 2008
Jsem pojištěncem VZP. Hodně cestuji po Evropě a stalo se mi, že jsem potřeboval neodkladně odjet na více dní a do odjezdu jsem si nestačil vyzvednout v lékárně předepsané léky. Pak už byl recept prošlý. Nemohl bych si je vyzvednout i v některé zemi EU, když je průkaz pojištěnce platný v rámci Evropy?

Odpovídá Mgr.Jiří Rod,vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Léčivé přípravky předepsané na recept v českém zdravotnickém zařízení si můžete vyzvednout i v lékárně v jiné zemi EU, pokud tato země platnost českých receptů uznává. Zaplatíte za ně ovšem podle tamních pravidel, obvykle plnou cenu přípravku. Navíc se může stát, že v dané zemi existují stejně jako u nás určitá omezení pro preskripci (např. požadovaná odbornost lékaře), ale jiná než u nás. Pak by vám léčivé přípravky nemusely být vydány. Obecně řečeno však lze u léčivých přípravků na recept vystavený českému pojištěnci smluvním lékařem české zdravotní pojišťovny, které si pojištěnec vyzvedne v zahraničí, následně uplatnit nárok na úhradu u české registrující zdravotní pojišťovny.

 

Pro to, aby mohl být takto vyzvednutý léčivý přípravek našemu pojištěnci uhrazen, je nezbytné, aby bylo splněno několik základních předpokladů. Musí se jednat o léčivý přípravek v ČR registrovaný, který je navíc v databázi „Seznam léčivých přípravků a potravin pro zvláštní lékařské účely hrazených ze zdravotního pojištění“, tzn. je v ČR plně nebo částečně hrazený zdravotní pojišťovnou. Pacientovi může být uhrazena jím zaplacená částka, maximálně však do výše stanovené úhrady českou zdravotní pojišťovnou. Výše úhrad léčivých přípravků z veřejného zdravotního pojištění je stanovena rozhodnutím Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

 

Samotný recept musí splňovat všechny v ČR platné náležitosti, např. i omezení počtu balení apod. Pokud by se jednalo o léčivý přípravek, který musí být nejprve schválen revizním lékařem, musí být také tato podmínka naplněna. Stejně tak musí být splněny případné podmínky týkající se indikačního omezení pro předepsání léčivého přípravku (chorob, při nichž jej lze předepsat) a omezení odbornosti předepisujícího lékaře (některé léčivé přípravky může předepsat jen lékař - specialista).

 

Aby mohla zdravotní pojišťovna zpětně uhradit (resp. zčásti uhradit) finanční prostředky vydané pojištěncem na pořízení léčivého přípravku v zahraničí, musí pacient při žádosti o úhradu kromě dokladu o zaplacení z lékárny předložit také recept nebo jeho kopii, mj. i proto, aby mohla být zkontrolována jeho správnost a platnost, a tudíž nárok pojištěnce na úhradu léčivého přípravku z českého veřejného zdravotního pojištění.

 

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně