Medicína

Světový den diabetu


Kategorie: Cukrovka 
05.listopad 2008
Podle epidemiologických údajů ÚZIS se v České republice v roce 2007 s tímto onemocněním léčilo téměř 755 000 osob, což je o 6 000 více než v roce 2006. Světový den diabetu má upozornit na rizika diabetu i na možnost prevence. Cukrovka se podle odborníků společně s obezitou dotýká stále většího počtu lidí v ČR. Alarmující je skutečnost, že jsou tímto nebezpečným onemocněním ohroženy stále více děti. Předpokládá se, že v budoucnu bude cukrovkou postižen každý desátý občan ČR bez ohledu na věk.

Téměř 92 % pacientů s diabetem trpí cukrovkou 2. typu. Při ní nespočívá porucha
v samotné tvorbě inzulínu, ale ve snížené citlivosti tkání na inzulin. Nedochází tak k aktivaci přenašečů nutných ke vstřebání glukózy z krve do buněk, glukóza se v krevním oběhu hromadí, narušuje životně důležité procesy a poškozuje stěny cév.

 

Cukrovka 2. typu postihuje stále mladší věkové skupiny, od dospělých v aktivním věku přes adolescenty až po děti. Jejímu vzniku lze  do určité míry předejít správnou životosprávou. Riziko onemocnění významně zvyšuje sedavý způsob života, nedostatek pohybu, přejídání se a obezita.

Jedním z nejdůležitějších vyšetření je pro pacienta i lékaře tzv. „dlouhý cukr“ (glykovaný hemoglobin, HbA1c). Jde o důležité laboratorní vyšetření, které lékaři umožňuje posoudit dlouhodobou kompenzaci cukrovky a riziko rozvoje komplikací této choroby. A proč „dlouhý cukr“? Protože vyšetření přináší informaci o hladině cukru v krvi za delší období. Nelze jej proto zkreslit ani krátkodobou dietou.

U zdravého člověka se hodnota glykovaného hemoglobinu pohybuje v rozmezí od 2,8 % do 4 %, dobře léčený diabetik by měl mít hodnotu do 6 %. Z nedávného průzkumu agentury Cegedim však vyplynulo, že 55 % pacientů s cukrovkou 2. typu má glykovaný hemoglobin vyšší než 6 %, a jsou tedy nedostatečně kompenzováni. Čím je přitom průměrná hodnota cukru vyšší než u zdravého člověka, tím více je pacient ohrožen diabetickými komplikacemi. Mezi ty patří zejména postižení nervů a oční sítnice, selhání ledvin a ucpávání cév. Ze studie UKPDS vyplývá, že včasné dosažení dobré kompenzace diabetu (hodnocené HbA1c) dlouhodobě snižuje riziko mikro a makrovaskulárních komplikací.

Zavedení systému intenzivního sledování a kontroly hladiny HbA1c s cílem dosáhnout snížení rizika komplikací má také výrazné ekonomické důvody.

Podle analýzy téměř 7 000 pacientů s diabetem 2. typu byly odhadované náklady spojené s léčbou u pacientů, kteří nesplňovali stanovené cílové hladiny „dlouhého cukru“, o 32 % vyšší v porovnání s pacienty, kteří tyto cílové hladiny splňovali. Intenzivní kontrola glykovaného hemoglobinu by se proto měla stát základem léčby diabetu (stejně jako je např. u měření krevního tlaku a hladiny cholesterolu).

 

U pacientů léčených pouze dietou se měření „dlouhého cukru“ provádí jednou ročně, u pacientů léčených inzulínem jednou za čtvrt roku a u pacientů léčených tabletami jednou za čtvrt až půl roku. Na rozdíl od běžného vyšetření glykémie v krvi nemusí měření probíhat nalačno.

 

U příležitosti Světového dne diabetu si budou moci lidé, kteří trpí cukrovkou nebo mají z této nemoci obavy, od 11. do 14. listopadu 2008 nechat zdarma změřit hladinu glykovaného hemoglobinu. Putovní akci, která proběhne již potřetí, připravila Diabetická asociace ČR a Svaz diabetiků ČR za podpory společnosti GlaxoSmithKline. Roadshow postupně zavítá do čtyř velkých měst – Ostravy, Brna, Ústí nad Labem a Prahy. V uplynulých dvou letech se putovní akce „Nechte si změřit dlouhý cukr“ zúčastnilo více než 1 000 lidí.

 

 Vyšetření glykovaného hemoglobinu probíhá odběrem kapky krve z prstu a na rozdíl od běžného vyšetření glykemie nemusí být pacient nalačno. Provádět jej budou vždy zdravotní sestry a lékař. Jak na tom zájemci s rizikem diabetu jsou, se dozvědí několik minut po odběru. Zároveň se budou moci poradit s lékařem o svých stravovacích návycích, získat další informace o cukrovce či kontakt na odborníka v místě svého bydliště.

Více informací o měření glykovaného hemoglobinu a jednotlivých zastávkách naletnete na: www.dlouhy-cukr.cz , www.diazivot.cz a www.diabetes.cz.

 

Měření bude probíhat:

11.11.2008 Ostrava: od 11 do 16 hod, Masarykovo náměstí

12.11.2008 Brno: od 12 do 17 hod, Moravské náměstí

13.11.2008 Ústí nad Labem: od 12 do 17 hod, Lidické náměstí

14.11.2008 Praha: od 12 do 17 hod, náměstí Jiřího z Poděbrad

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně