Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
04.listopad 2008
Vím, že je možné čerpat zvýšený rodičovský příspěvek po dobu dvou let (pokud žena splnila příjmová kritéria), ale rodičovskou dovolenou nahlásit u zaměstnavatele na roky tři. Potřebovala bych ale ověřit, zda ten třetí rok, i když už žena nepobírá rodičovský příspěvek, je za ni jako za rodiče pečujícího řádně a celodenně o dítě hrazeno státem zdravotní a sociální pojištění.

Odpovídá  Mgr. Jiří Rod,vedoucí tiskového oddělení VZP ČR

V popsaném případě za vás stát nadále bude plátcem pojistného na zdravotní pojištění. Zákon o veřejném zdravotním pojištění uvádí v § 7 odst. c) a d), že stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za příjemce rodičovského příspěvku a za ženy na mateřské a rodičovské dovolené, ženy pobírající peněžitou pomoc v mateřství a muže po dobu jejich nepřítomnosti v práci, po kterou se jim poskytuje peněžitá pomoc podle předpisů o nemocenském pojištění.

 

Za osobu, která čerpá rodičovský příspěvek, je tedy plátcem pojistného na zdravotní pojištění stát, a to vždy – v případě, kdy je rodičovský příspěvek poskytován po dobu dvou let, tří let i čtyř let. Osoba, která má nárok na rodičovský příspěvek po dobu dvou let (ve zvýšené výši), ztrácí pak nárok na platbu pojistného státem, pokud ovšem nenastane jiná skutečnost, která by platbu státu zajistila. A ta v uváděném případě nastane, neboť chcete dál čerpat rodičovskou dovolenou.

 

Zaměstnaná osoba může čerpat rodičovskou dovolenou až do dovršení tří let věku dítěte. Pokud jde o ženu, pak je za ni plátcem pojistného stát i po tuto dobu. Kupodivu za muže – viz výše uvedenou citaci zákona č. 48/1997 Sb. – stát pojistné v tomto případě neplatí. Jedná se zjevně o chybu zákona a v rámci novelizace je navrženo zrovnoprávnění (od 1. 1. 2009). Avšak ani muž se nemusí obávat, že by musel v tomto období doplácet pojistné; nahlíží se na něj jako na osobu, které je poskytováno pracovní volno pro důležité osobní překážky v práci (to je podobné, jako by byl nemocen).

 

Na situaci ohledně pojištění sociálního vám kvalifikovanou odpověď neposkytneme, budete se muset informovat na správě sociálního zabezpečení – sociální pojištění není věcí zdravotní pojišťovny.

 

www.vzp.cz

 

Autor: zpracováno redakčně