Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
29.říjen 2008
Zajímal by mě přesný údaj, kdy mám absolvovat preventivní prohlídku na gynekologii. Udává se „jednou ročně“ – musím přijít až po uplynutí celého jednoho roku? Nebo mohu i dřív, když předchozí prohlídka byla kalendářně v roce loňském?

Odpovídá  Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Časové rozmezí a obsah preventivních prohlídek jak u gynekologa, tak u praktického lékaře pro děti a dorost i pro dospělé a u stomatologa stanoví vyhláška ministerstva zdravotnictví (č. 56/1997 Sb.).

 

Pro obor gynekologie a porodnictví je uvedeno, že preventivní prohlídky se provádějí od 15 let věku jedenkrát ročně. Za období jednoho roku je považována souvislá doba trvající 365 dní, s tím, že podle jiné vyhlášky ministerstva zdravotnictví (kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami) je tolerovatelná odchylka maximálně 15 dnů. Na základě dohody Všeobecné zdravotní pojišťovny s Českou gynekologicko-porodnickou společností ČLS JEP je však u výkonu 63051 – Preventivní prohlídka 1/1 rok akceptována tolerance 60 dní. Tatáž tolerance je nastavena u souvisejícího výkonu 95109 – Cervikovaginální cytologie – screening karcinomu děložního hrdla.

 

Znamená to tedy, že na další preventivní prohlídku u gynekologa můžete přijít nejdříve 306. den po předchozí, tedy po cca deseti měsících. Jen tehdy může být tato prohlídka lékařem vykázána a pojišťovnou uznána a proplacena jako preventivní prohlídka (tj. také bez úhrady regulačního poplatku pacientem). Intervaly samozřejmě pro účely vykazování a úhrady hlídá výpočetní systém pojišťovny.

 

Vyhláška č. 56/1997 Sb. rovněž stanovuje dvouletý interval pro provádění preventivních prohlídek u praktického lékaře. Na základě dohody mezi VZP ČR a sdružením praktických lékařů byla stanovena tolerance pro provádění těchto preventivních prohlídek na 90 dní. Příslušný výkon 01022 – Opakované komplexní vyšetření praktickým lékařem může proto lékař vykázat pojišťovně k úhradě jako preventivní prohlídku s frekvencí 1x za 24 měsíců s tolerancí 90 dní.

 

Tolerancí je míněno případné zkrácení intervalu mezi dvěma vyšetřeními. Pokud pacient ve stanovené době na další preventivní prohlídku nepřijde, může být provedena a vykázána kdykoli po uvedené době (pokud vyšetření naplní zákonem stanovený obsah preventivní prohlídky).

 

Další údaje k preventivním prohlídkám najdete zde.

 

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně