Medicína

Týden vědy a techniky 3. – 9. listopadu 2008 v České republice


Kategorie: Aktuality 
26.říjen 2008
Akademie věd ČR pořádá již osmý ročník Týdne vědy a techniky, ve kterém otevírá svá pracoviště všem zájemcům. Letošní týden se bude věnovat především planetě Zemi ze všech úhlů pohledů mnoha vědeckých oborů – např. astronomie, archeologie, biologie, geofyziky, botaniky a dalších.

Odborníci připravili přednášky z historie i předpokládané budoucnosti naší planety, včetně globálního oteplování i  změn klimatu. Na toto téma budou uskutečněny  přednášky, semináře a edukační programy.

 

Dále jsou připraveny semináře o využití moderní  technologie v biologii a v medicíně  např. v cyklu přednášek o vědě a kriminalistice,  bude se hovořit o využití moderních počítačových systémů v balistice apod.

Ve Faustově domě v Praze bude ve spolupráci s 1. LF UK na programu pořad o využití moderní technologie pro zpřesnění  diagnostiky nádorových onemocnění pomocí nových přístrojů, ale bude se mluvit i o alchymii a dalších zajímavostech.

 

Pro Týden Vědy a techniky jsou připraveny také poutavé výstavy i další kulturní akce, na kterých spolupracuje také Česká televize nebo Český rozhlas Leonardo. Ve Viole, literární kavárně se např. uskuteční živé natáčení hovorů o vědě - rozhlasového pořadu s našimi předními vědci..

 

Zájemci o výrobu elektřiny si budou moci vybrat z osmi elektrárenských pracovišť, která jsou připravena pro návštěvníky. Padesát pracovišť akademie je rovněž připraveno  odborným výkladem přiblížit problematiku a vlastní výzkumnou práci. Přístupná bude rovněž knihovna akademie.

 

Všechny akce Týdne vědy a techniky v pěti městech České republiky – Brnu, Budějovicích, Ostravě, Plzni a v Praze budou zdarma.

www.tydenvedy.cz

 

Autor: zpracováno redakčně