Výživa a strava dětí

Program „Podpory školního mléka“


Kategorie: Výživa a strava dětí 
24.říjen 2008
Při výročí Dne osteoporózy v říjnu 2008 byl rovněž připomenut Program Školní mléko. Program je podporován ve všech vyspělých zemích světa. Podle dostupných údajů se jedná nejméně o 80 států, které poskytují podporu na zvýšení spotřeby mléka školními dětmi. V rámci Evropského společenství je tento program jedním ze základních bodů Společné organizace trhu s mlékem v rámci Společné zemědělské politiky a je využíván v podstatě všemi členskými státy. V závěru loňského roku byl Evropskou komisí program ještě posílen, zvýšily se podpory a rozšířil sortiment dotovaných výrobků.

V České republice byl program oficiálně zahájen v roce 1999, mléko do škol však bylo – díky o.p.s. Laktea – dodáváno již od roku 1996. Podporou, nejprve mléka a potom i dalších mléčných výrobků, bylo docíleno poměrně rychlého rozšíření programu do základních škol. Ve školním roce 2006/2007 již bylo do programu zapojeno v průměru 2 600 škol s téměř 600 tis. žáky.

 

 V tomto období bylo dětem ve školách na celém území ČR dodáno téměř 15 mil. ks. mléka v balení 200 – 250 ml. a téměř 3,5 mil. ks dalších mléčných výrobků (jogurtů, jogurtových mlék a smetanových krémů). Prostřednictvím společnosti bylo ve školním roce 2006/2007 do škol dodáno 9,3 mil. ks mléka a 1,7 mil. ostatních mléčných výrobků.Celkem bylo ve školním roce 2006/2007 na podporu mléka a mléčných výrobků pro žáky základních škol vydáno téměř 57,4 mil. Kč, z toho zhruba 42,5 mil. z národních prostředků a zbytek – necelých 15 mil. Kč – z EU.

 

Za loňský školní rok 2007/2008 ještě celostátní výsledky vydány nebyly, do škol však bylo dodáno více než 8,6 mil. ks mléka a více než 1,7 mil. ks ostatních mléčných výrobků. Předpokládá se, že celkové náklady na podporu programu Školní mléko budou za minulý školní rok v ČR na úrovni zhruba 75 mil. Kč, z toho z národních prostředků bude dotace představovat částku asi 55 mil. Kč.

 

Z uvedených skutečností se zdá jen velmi málo pochopitelné, že vláda ČR v srpnu letošního roku rozhodla o tom, že od 1. září 2008 budou zrušeny národní podpory programu Školní mléko, a že jen po velkém mediálním tlaku nezrušila program úplně a umožnila čerpat alespoň dotace z EU, které jsou ovšem výrazně nižší.

 

 Důsledkem tohoto rozhodnutí je, že se zvýšily ceny mléka a ostatních mlékárenských výrobků dodávaných školním dětem. Jedná se skutečně o rasantní nárůst cen (např. ochucené mléko ze 4,- Kč/ks na 6,90 Kč/ks). V důsledku toho se mlékárenské podniky rozhodly učinit velmi vstřícný krok a snížit dětem ceny pod úroveň státem stanovených maximálních cen tak, aby alespoň částečně udržely zájem škol, respektive rodičů žáků. V současné době – po nešťastném zásahu vlády - tedy platí, že se dodává do škol mléko v balení 250 ml při klasické distribuci (bez automatů) za cenu 6,- Kč/ks.

 

Vzhledem ke zpoždění dodávek na začátku roku, které byly způsobeny legislativními problémy na straně příslušných státních orgánů, není ještě hodnocení nového období dostatečně vypovídající, ale je možno říci, že program Školní mléko v ČR pokračuje. Dodávky mléka a mléčných výrobků do škol trvají, ale určitě došlo k úbytku celkového množství.V každém případě lze již dnes říci, že rozhodnutí vlády ze srpna letošního roku bude mít na program Školní mléko negativní dopad.

 

Mléko a výrobky z něho jsou významným zdrojem vápníku, jehož nenahraditelnost pro výstavbu a udržování zdravého skeletu je neopomenutelná právě tak, jako jeho význam pro řízení důležitých fyziologických procesů v těle. Zásadní význam má mléko také jako vynikající zdroj širokého spektra vitaminů rozpustných ve vodě (vitaminy skupiny B) a rozpustných v tucích (vitaminy skupiny A, D, E). V souvislosti s dodávkami dalších mlékárenských výrobků školním dětem nelze přehlédnout blahodárný vliv jogurtů a dalších tekutých výrobků zakysaných speciálními čistými mikrobiálními kulturami. Využitelnost vápníku z mléka a mléčných výrobků se pohybuje kolem 30 %, zatímco z rostlinných zdrojů je to pouze 5 – 10 %.

Aby si mléko zachovalo svoje výživné látky, musí být chráněno před nepříznivými vlivy. Trvanlivé mléko plněné do aseptických kartonových obalů je chráněno před světlem, teplem a mikroorganismy. Díky šetrnému tepelnému ošetření a kartonovému obalu tak zůstanou v mléce zachovány důležité živiny, jako jsou bílkoviny, vitamíny a vápník a to bez přidání chemických konzervačních látek. (http://www.bezkonzervantu.cz)

 

Program Školní mléko je sice řazen mezi opatření Společné organizace trhu s mlékem, ve skutečnosti však od tohoto programu nikdo neočekává řešení, srovnatelná s intervencemi nebo jinými regulačními opatřeními na mléčném trhu. Jedná se o program, zaměřený na zdraví školních dětí a jim prospěšné stravovací návyky. S nevhodnými stravovacími návyky totiž souvisí i stoupající výskyt nadváhy a obezity u některých dětí. Přispívá k tomu i nevhodný pitný režim, který je často zajišťován vysoce kalorickými slazenými limonádami a kolovými nápoji distribuovanými také ve školách v daleko vyšší finanční relaci! Jejich konzumaci mohou úspěšně nahradit právě mléčné svačiny.

Autor: zpracováno redakčně