Medicína

61. světové zasedání o veřejném zdraví


Kategorie: Aktuality 
29.květen 2008
Světové zasedání o veřejném zdraví konané 24. května 2008 v Ženevě dosáhlo rekordu v počtu 2704 přítomných delegátů reprezentujících 190 národů. Jednání prolomilo bariery mezi zeměmi, protože projednávaná témata se týkala všech zemí a zaměřovala se především na aplikaci nových poznatků do systému zdraví i do rozvojových zemí.

„Novinky ve výzkumu a intelektuální potenciál tvoří vzájemné bohatství, které je nutno využívat především pro veřejné zdraví a ve vzájemné mezinárodní spolupráci.“

Delegáti světového zasedání schválili šestiletý akční plán – nyní zvláště zaměřený na neinfekční choroby (kardiovaskulární onemocnění, diabetes, chronická respirační onemocnění), které v současnosti jsou příčinou až 60 % všech úmrtí na světě.

 

Jednající vyzvali vlády a příslušné činitele k důsledné realizaci preventivních opatření pro snížení rizikových faktorů jako je kouření, nesprávná výživa, nedostačující fyzická aktivita, užívání drog a hlavně alkoholu.

 

Delegáti rovněž vyzvali Světovou zdravotnickou organizaci  (WHO) ke sledování dopadů globálního oteplování na lidské zdraví a k důslednému dohledu nad tímto novodobým nebezpečím.

Mimo zaměření na aplikaci novinek vyplývajících z farmaceutických výzkumů se jednání znovu vrátila k problematice a možnostem eradikace poliomyelitidy a k přípravě na očekávanou chřipkovou pandemii.

 

Neméně důležitá byla otázka likvidace ženské obřízky v některých rozvojových zemích, globální očkovací strategie v zemích, kde se dosud neprovádí očkování obyvatel rutinně a problematika zdravotního stavu migrantů, kteří jsou buď zdravotně ohroženi sami nebo představují vážná ohrožení zemí, kam přicházejí.

 

http://www.who.int/mediacentre/events/2008/who1/index.html

 

Autor: zpracováno redakčně