Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
27.květen 2008
Nepodařilo se mi složit maturitní zkoušky a v dalším studiu už pokračovat nechci, ani kdyby se mi opravný termín povedl. Rodiče tvrdí, že ode dne neúspěšné maturity za mně jako za dítě přestává platit stát např. i zdravotní pojištění a pokud nepůjdu pracovat, musím si ho hradit. Já bych si ale teď ještě rád dal poslední prázdniny, maximálně chci jít někam na chvíli na brigádu. Jak to je s mým pojištěním?

Odpovídá  Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení VZP ČR

Na tvrzení, že za neúspěšného maturanta přestává pojistné na zdravotní pojištění platit stát, není správně pouze uvedený časový údaj. Jenom pokud byste na střední škole nebo učilišti nedokončil výuku ve školním roce, např. z důvodu vyloučení ze studia nebo zanechání studia, byl byste nezaopatřeným dítětem (za které hradí pojistné na zdravotní pojištění stát) pouze do dne ukončení studia.

Nevykonal-li student v určeném termínu úspěšně maturitní zkoušku nebo závěrečnou zkoušku a byla mu povolena opravná zkouška, odklad zkoušky či její opakování, je nezaopatřeným dítětem v případě střední školy a střední odborné školy do konce školního roku, v němž měl studium ukončit, tzn. do 31. 8. příslušného roku, u středního odborného učiliště a u vyšší odborné školy do konce druhého kalendářního měsíce následujícího po dni, kdy se měla závěrečná zkouška (absolutorium) konat. Toto platí bez ohledu na skutečnost, je-li v té době výdělečně činný, takže na brigádu o svých posledních prázdninách jít klidně můžete.

Obecně lze u žáků a studentů říci, že nezaopatřeným dítětem je dítě do ukončení povinné školní docházky a poté do 26. roku věku, jestliže se soustavně připravuje na budoucí povolání na střední a vysoké škole.

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně