Medicína

Orange fond rozdělil další milion korun


Kategorie: Aktuality 
28.květen 2008
Již podruhé rozdělila farmaceutická společnost GlaxoSmithKline (GSK) v rámci Orange fondu jeden milion korun. Prostřednictvím grantového řízení získalo tyto finanční prostředky šest neziskových organizací, které předložily projekty věnující se podpoře seniorů, nemocných dětí a pacientů s HIV/AIDS. (V letošním roce o grant zažádalo celkem 65 neziskových organizací.)

Posoudit jednotlivé projekty a vybrat neziskové organizace, které obdrží finanční dar, nebyl pro odbornou komisi jednoduchý úkol. Společnost však věří, že získané granty pomohou jednotlivým organizacím realizovat projekty určené těm, kteří potřebují nejnaléhavější péči a pomoc od svého okolí.

 

 Mezi šesti vybranými byly Hospicové hnutí Vysočina, Klub interaktivního domu, Česká společnost AIDS pomoc, Občanské poradenské středisko v Hradci Králové, Dětský Klíč Šumperk a Středisko pomoci ohroženým dětem ROSA.

 Na příklad Hospicové hnutí Vysočina se zabývá již sedm let na Novoměstsku podporou vážně nemocných a umírajících pacientů. V letošním roce chtějí dosavadní činnost rozšířit zřízením Střediska hospicové péče v Jihlavě. V jeho rámci by také rádi vybudovali Centrum sociálně aktivizačních činností (obdoba denního stacionáře) pro vážně nemocné a zejména onkologické pacienty.

 

Díky grantu budou také moci pracovníci Klubu interaktivního domu (KID)  ve spolupráci s dobrovolníky uskutečnit celoroční aktivity pro nemocné děti ve Fakultní nemocnici v pražském Motole V areálu fakultní nemocnice se v červnu již podesáté utáboří kmen Motolů a v rámci Indiánských prázdnin nabídne dětem měsíc rozptýlení v podobě zábavy, her a nejrůznějších překvapení. Kromě toho se malí pacienti mohou opět zapojit do fotografické soutěže Světlo mého života.

 

Grantové řízení v rámci Orange Fondu připravila společnost  ve spolupráci s Fórem dárců. Projekty posuzovala šestičlenná komise složená ze zástupců společnosti, Fóra dárců a specialistů na právo a komunikaci.

V roce 2007 věnovala společnost GSK celosvětově na veřejně prospěšné aktivity 282 milionů liber, což představuje 4 % ze zisku firmy před zdaněním. Podílí se na zdravotnických a sociálních programech ve více než 100 zemích, a to jak prostřednictvím darovaných léčiv, tak poskytnutím finanční a materiální pomoci. V loňském roce například společnost věnovala zemím s výskytem lymfatické filariázy tablety léčivého přípravku albendazol ve výši 14 milionů liber. Společnost také poskytla humanitární pomoc zemím postiženým záplavami (Bangladéš, Mexiko) a podílí se např. na programech, jejichž cílem je poskytnout péči a podporu pacientům s HIV/AIDS či zvýšit povědomí afrických obyvatel o nebezpečí malárie.

 

Mezi hlavní filantropické aktivity společnosti v ČR patří grantové řízení pro neziskové organizace v rámci GSK Orange fondu, podpora Nadačního fondu Elpida a dobrovolnický den zaměstnanců GSK pod názvem Orange Day. Za organizaci této akce získala v roce 2007 společnost v rámci prestižního žebříčku TOP Firemní filantrop ocenění za rozvoj firemního dobrovolnictví v České republice. Společnost je členem Fóra dárců a Klubu Donátor.  Pro více informací  www.gsk.cz.

 

Autor: zpracováno redakčně