Medicína

Nejvyšší úmrtnost populace tvoří nepřenosná onemocnění


Kategorie: Aktuality 
22.květen 2008
Dle světové statistiky WHO největší počet úmrtí připadá na srdeční onemocnění a cévní mozkové příhody. Celkový počet onemocnění se přesunul z infekčních chorob na nepřenosné choroby.

Průjmová onemocnění, HIV, tuberkulóza, novorozenecké infekce a malárie, jakkoliv jsou ohrožujícími chorobami, počty úmrtí u nich se  v posledních dvaceti letech se snižují.

Na tuto skutečnost poukazují čísla světové zdravotnické statistiky WHO shromažďované v tomto období z databází 193 členských států.

 

Jednotlivé počty jsou potvrzeny dle přesných indikací a uvedená data tak dávají obraz měnící se zdravotní situace obyvatel jednotlivých zemí.

Dr. Ties Boerma, ředitel odboru Zdravotnické statistiky a informatiky WHO upozorňuje, že sledování infekcí se bude zřejmě týkat více rozvojových zemí, ale ve většině zemí  se musí sledovat počty nepřenosných onemocnění a to srdečních chorob a cévních mozkových onemocnění.

 

Výsledky statistik také poukazují na příčiny úmrtí u dětí a dospívajících i jejich  poškození v důsledku nárůstu  rizikových faktorů, jako je kouření a alkoholismus, nedostatek zdravotnické péče pro její zhoršenou dosažitelnost a její zhoršené financování.

 

Pozornost se bude dále věnovat dalším zdravotnickým ukazatelům, jako je mateřská úmrtnost (v rozvinutějších zemích  9 úmrtí matek na 100 000 porodů oproti rozvojovým zemím, kde je až  450  případů úmrtí matek a v sub- Saharské Africe až 950 případů!), průměrné délce života, nákladům na zdravotnictví (až 100 milionů lidí je zbídačeno v důsledku poplatků za zdravotní péči!!) a pokrytí základních potřeb pro matky, novorozence a děti (čtyři z deseti matek a jejich děti nemají základní  preventivní ani léčebnou péči).

 

Dle statistických údajů se bude odvíjet následná strategie WHO pro veřejné zdraví.

http://www,who.int/whosis/whostat/2008/en/index/html

 

 

Autor: zpracováno redakčně