Medicína

Pomoc onkologicky nemocným dětem –


Kategorie: Aktuality 
21.květen 2008
Na Kliniku dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno (KDO FN Brno) jsou přijímány děti s onkologickým onemocněním od narození až do 18 let, ale také ti mladí dospělí, kteří onemocní dětskými typy nádorů, a jejichž léčba vyžaduje postupy obvyklé spíše v onkologii dětského věku, jak uvedl na TK 20. 5. 2008 v Praze profesor MUDr. Jaroslav Štěrba, PhD., přednosta Kliniky dětské onkologie FN Brno. Zároveň seznámil přítomné se závažnou problematikou dětského onkologického pacienta.

Ročně je na kliniku přijato 120 - 130 dětí, převážně z oblasti Moravy a Slezska s nově prokázaným zhoubným nádorovým onemocněním, přibližně 20 dětí s recidivou nádorového onemocnění a dalších asi 30 dětí s nezhoubným nádorem nebo těch, u nichž se podezření na nádorové onemocnění neprokáže.

Léčba dětských nádorových onemocnění je vysoce náročná a specifická. Moderní léčba dětí a mladých dospělých s onkologickým onemocněním vede k vyléčení zhruba 75 – 80 % pacientů. To znamená, že přibližně sedm až osm dětí z deseti současná moderní medicína vrací zpět do normálního života.

 

Tímto ovšem narůstá množství vyléčených dětí a mladých lidí, kteří potřebují systematickou podporu v oblasti své vlastní resocializace i dalších členů rodiny. Klinika dětské onkologie se ve spolupráci s ostatními pracovišti FN Brno od roku 1999 snaží rozvíjet oblast resocializačních programů pro tuto cílovou skupinu, které úzce souvisí se sledováním a měřením kvality života dětských onkologických pacientů.

 

Kvalitu života dětí po proběhlé protinádorové léčbě není jednoduché definovat. Je to specifická součást komplexní péče o malého pacienta. Při jejím hodnocení  se vychází z předpokladu, že tato kvalita je zásadním způsobem spojena s kvalitou nejbližších rodinných vztahů a vztahů s vrstevníky v přirozeném sociálním prostředí.

 

Ačkoliv léčebné postupy a výsledky léčby malých pacientů jsou plně srovnatelné se zahraničními postupy a možnostmi, peníze ze všeobecného solidárního zdravotního pojištění nikde na světě nedostačují k úplné úhradě potřebné komplexní onkologické péče. Další potřebné vybavení a specifickou péči související s následky léčby je proto třeba hradit z darů a sponzorských příspěvků.

 

Významnou pomocí  onkologicky nemocným dětem je Nadační fond dětské onkologie (NFDO Krtek).  Svou činností se zaměřuje na podporu komplexní péče o onkologicky nemocné děti na Klinice dětské onkologie Fakultní nemocnice v Brně (KDO FN Brno) a LF MU Brno. Činnost a projekty nadace uvedla její prezidentka.

NF přispívá na nákup přístrojů ulehčujících dětem složitou diagnostiku a léčbu – například samoobslužné dávkovače léků, včetně léků proti bolesti, speciální lůžka a další nezbytné vybavení pro moderní komplexní diagnostiku i léčbu.  Fond rovněž podporuje vzdělávání lékařů a středního zdravotnického personálu KDO FN Brno, včetně četných  resocializačních programů pro vyléčené.

Více na: www.krtek-nf.cz

 

Pomoci onkologicky nemocným dětem může každý zakoupením DVD s úspěšným seriálem Alberta Barillé o funkci jednotlivých orgánů nazvaným: „Byl jednou jeden život“ (známý z TV vysílání z konce 80. let).

Celý seriál (26 dílů) bude na 6 DVD a postupně se objeví na distribučních místech PNS (Poštovní novinové služby). Na každém DVD jsou  čtyři až pět epizod za 48 Kč + 1 Kč. Ona koruna navíc z každého prodaného DVD půjde na podporu léčby onkologicky nemocných dětí prostřednictvím NF Krtek. První DVD vyšlo 13. května, další vyjdou zhruba  po čtrnácti dnech a budou vycházet až do poloviny srpna.

www.byljednoujeden.cz

 

Autor: zpracováno redakčně