Hubnutí - obezita

Z historie obezity: Židé a obezita


Kategorie: Hubnutí - obezita 
17.prosinec 2007
Stravování Židů se vždy řídilo a stále řídí přísnými předpisy. Jedno z pravidel říká, že se nesmí míchat mléčná a masitá strava. Dodržují se i časové odstupy po konzumaci některých jídel, například při konzumaci masa se musí čekat nejméně šest hodin do požití mléčných výrobků. Zakázáno je požívání živočišných tuků.

Přestože ovoce, zelenina a ořechy patří k dovoleným pokrmům, musí také tyto pochutiny projít kontrolou, zda v nich není hmyz nebo červi. Používat se nesmí zrní z čerstvě sklizených obilovin nebo ovoce ze stromů do čtvrtého roku jejich růstu. Rituální způsobilost musí být prověřena také u schválených vín a mléka, zda v nich nejsou zakázané přísady.

 

Obezita nebyla jistě problémem u starozákonních Židů a ani Halacha (soubor židovských právních stanov) se o ní konkrétně nezmiňuje. Přesto podle židovského filozofa a lékaře Maimonidea (1135 - 1204) se každý musí starat o své zdraví, jak nejlépe dovede, což platí i o přejídání se. Třetí kniha Mojžíšova (Leviticus 19:26) pak v Maimonidově interpretaci zakazuje obžerství a opilství.

 

www.zijtezdrave.cz

 

Autor: zpracováno redakčně