Hubnutí a obezita
Z historie obezity (pokračování)
Ve
starověké Číně dbali lidé na harmonii s prostředím. Harmonie byla považována za
klíč k prevenci onemocnění a současně za cestu k dlouhověkosti, což zmiňuje již
Císařská žlutá kniha vnitřního lékařství z druhého tisíciletí př. n.
l.
V životě
Číňanů hrálo důležitou úlohu jídlo. Množství a pestrost jídla odráželo
společenské postavení. Bohatí si mohli dovolit více masa a také způsoby vaření
byly nápaditější než v chudých domácnostech. Ale bez ohledu na postavení měl
každý Číňan dvě jídla denně – jedno ráno a druhé před
setměním.
Problém
obezity, který se vyskytoval řídce i v Číně popisuje například jeden z
lékařských textů z 16. století a jako lék doporučuje celotělové masáže. Zda
masáže opravdu pomáhaly nelze doložit, ale obézních bylo mezi Číňany v minulosti
málo a jednalo se až na výjimky o příslušníky vyšší třídy. Je to rozdíl oproti
dnešku, kdy se Čína potýká, ostatně jako mnoho ostatních rychle se vyvíjejících
států, se stále rostoucím procentem obézních.
V Japonsku
nepředstavovala obezita v dřívějším období závažnější problém. V
současnosti je obézních zhruba 3 % populace, ale s pokračujícím přílivem
západního životního stylu se jejich počet rovněž zvyšuje.
Základem
japonské kuchyně jsou mořské ryby a jiní mořští živočichové, rýže a zelenina
v nejrůznějších úpravách, sója a zelený čaj. Konzumace velkého množství
mořských živočichů pomáhá Japoncům ochránit zdraví před nejrůznějšími
onemocněními, zejména před nemocemi srdce a oběhového systému.
Průměrný
věk dožití je u žen 86 a u mužů 78 let (v ČR je to u mužů 72 a u žen 79 let).
Zajímavostí je, že se Japonci nedojídají „sladkými tečkami“ po jídle, jak je
tomu u nás, čímž se snižuje množství energie přijaté během oběda nebo
večeře.
K
Japonsku, hovoříme – li o obezitě a jídle, je nutno se zmínit o typickém národním sportu sumo
(japonsky „bránit se“). Sport je založen na velké hmotnosti závodícího. Průměrná
hmotnost bojovníků suma se pohybuje okolo 150 kilogramů. Jedí speciální pokrm
„čankonabe“, který je velmi kalorický a obsahuje množství bílkovin a vitamínů.
Skládá se převážně z masa a ryb. Do pokrmu se přidává mnoho sójové omáčky a
cukru, vše se vaří dohromady s mrkví, kapustou, cibulí a fazolemi. Zápasníci
sumo se jím živí, jejich porce jsou mohutné i když jako přílohu konzumují rýži.
Vše zapíjejí pivem.. Úspěch zápasníků spočívá na jejich hmotnosti a velké
stabilitě samotného borce.
(pokračování).