Onkologické aktuality

Moderní biologická terapie zhoubných nádorů střev,


Kategorie: Onkologické aktuality 
19.listopad 2007
Kolorektální karcinom je jedno z nejčastějších onkologických onemocnění na celém světě. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny uvedla, že v roce 2000 bylo na celém světě zachyceno 994 717 nových případů kolorektálního karcinomu. Výskyt tohoto onemocnění se však v různých oblastech liší, zejména v závislosti na složení stravy. Mezi země s nejvyšším výskytem patří USA, Velká Británie, Japonsko, Francie, Německo, Španělsko, Itálie a v neposlední řadě i Česká republika. K zemím s nejnižším výskytem patří státy Afriky a Střední Ameriky. Na základě statistických analýz lze předpokládat, že výskyt kolorektálního karcinomu vzroste do roku 2010 o 14 % (v zemích s nejvyšším výskytem).

V Evropě onemocní karcinomem tlustého střeva a konečníku každý rok více než 370 000 lidí, což představuje plných 13 % všech případů rakoviny. Ročně tomuto onemocnění podlehne asi 200 000 osob.

 

Kolorektální karcinom je v České republice jedním z nejčastějších nádorových onemocnění, v celoevropském měřítku jsme ve výskytu této diagnózy u mužů na prvním a u žen na druhém místě. Kolorektální karcinom zároveň patří i k nejčastějším příčinám úmrtí na maligní onemocnění u nás.

Výskyt kolorektálního karcinomu stoupl za posledních 20 let o 190 %. Ročně je v naší republice zachyceno zhruba 7 450 nových případů kolorektálního karcinomu, na tuto diagnózu ročně umírá

 4 400 pacientů. V roce 2001 žilo v ČR 30 600 pacientů s diagnózou kolorektálního karcinomu (ÚZIS, Národní onkologický registr, NOR).

 

K nejčastějším příznakům patří střídání zácpy a průjmu, nevysvětlitelný úbytek hmotnosti, pocit stálého nucení na stolici po vyprázdnění a přítomnost hlenu a krve ve stolici.

K rizikovým faktorům patří nesprávné stravovací návyky, kouření, obezita, nedostatek pohybu, alkoholismus a vyšší věk.

 

Léčebná strategie záleží na velikosti nádoru, jeho umístění a pokročilosti onemocnění.

Nejčastěji je to chirurgická léčba. Chemoterapie se podává u pacientů před/po chirurgické léčbě. Zabraňuje množení nádorových buněk, předchází opakování choroby. V pokročilých stadiích pak zmenšuje nádor a mírní potíže. Její nevýhodou je to, že ovlivňuje i „zdravé“ nenádorové buňky. Z toho vyplývají časté a někdy vážné nežádoucí příznaky (nechutenství, zvracení, průjem, poruchy krvetvorby a obranyschopnosti organismu a další). Radioterapie se užívá  zejména v léčbě karcinomu konečníku. Obvykle se kombinuje s chemoterapií.

 

K moderní léčbě se řadí biologická (cílená) léčba, jejímž principem je zamezení růstu nádorových buněk. Lék zablokuje určité molekuly (receptory), které „spouštějí“ dělení a růst nádorových buněk, přičemž neovlivňuje buňky zdravé. Četné klinické studie potvrzují účinnost  této cílené biologické léčby i v onkologii.

 

Na letošním setkání onkologů, které se konalo koncem září v Barceloně pod záštitou ECCO (European CanCer Organisation), byly představeny studie, které prokázaly účinnost biologických léků u nádorových onemocnění. K nejzajímavějším patřily výsledky studií sledující úspěšnost této léčby u pacientů s kolorektálním karcinomem (rakovinou tlustého střeva a konečníku) a zhoubnými nádory hlavy a krku.

 

Nové studie (CAIRO, CRYSTAL, EPIC), které sledovaly více než tisíc pacientů s kolorektálním karcinomem s metastázami, potvrdily, že léčebný režim, jenž kromě standardní terapie zahrnoval i biologickou léčbu monoklonální protilátkou cetuximab (Erbitux), potlačuje progresi onemocnění u nově diagnostikovaných (a zatím neléčených) pacientů lépe než samotná standardní onkologická léčba (chemoterapie).

 

Použití cetuximabu pozitivně ovlivnilo i výsledek chirurgické léčby, protože obsahuje-li léčebný režim (před operací) i tuto monoklonální protilátku, dochází k zmenšení nádoru až téměř o polovinu (až 46 %), čímž je operace usnadněna.Taktéž bylo ve studiích prokázáno, že při použití cetuximabu se zvýší procento pacientů, jimž mohly být úplně odstraněny metastázy (chirurgicky), což výrazně prodloužilo dobu života nemocných, jak uvedl na TK v Praze počátkem listopadu docent MUDr. Luboš Petruželka, CSc.

Cetuximab se v klinických studiích ukazuje jako velmi účinný a dobře snášený lék v léčbě onkologických onemocnění (především kolorektálního karcinomu s metastázami). Je možné jej použít jako jediného léku i v kombinaci s obvyklým chemoterapeutickým režimem, a to jak u nově diagnostikovaných pacientů, tak i u těch, u nichž dosavadní chemoterapie selhala.

 

Cetuximab (Erbitux) je v České republice dostupný od roku 2004. Jeho použití je hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Byl použit k léčení již několika stovek českých pacientů a díky této léčbě se podstatně zlepšila jejich kvalita života a prodloužila doba přežití od stanovení diagnózy.

Pacienti mohou konzultovat tyto nové léčebné možnosti v 18 vybraných onkologických centrech v České republice.

 

 

Nádorům hlavy a krku, které patří k velice obtížně léčitelným chorobám se ve svém sdělení na uvedené TK věnoval doc. MUDr. Jindřich Sínek, PhD. Použití cetuximabu u nemocných s tímto onkologickým onemocnění společně s „klasickou“ chemoterapií prodloužilo život více než pouhá standardní terapie. V případě nádorů hlavy a krku jde o první pokrok v terapii po 35 letech.

 

Nádory hlavy a krku mohou zůstat dlouhou dobu bez klinických příznaků nebo napodobovat běžná zánětlivá onemocnění horních dýchacích cest.

Nemocní s nádory oblastí hlavy a krku vyžadují přístup týmu, který se skládá z mnoha lékařských odborností (otorinolaryngologů, radiologů, klinických onkologů, odborníků na zobrazovací diagnostiku a patologů).

 

Terapie závisí na včasné diagnostice, pokročilosti a lokalizaci nádoru i celkovém stavu nemocného. Obvykle se kombinuje více léčebných modalit.

Chirurgické řešení bývá úspěšné u nádorů, které se nerozšířily do okolí. Doplňuje se radioterapií (ozařováním), kterou lze rovněž úspěšně dále kombinovat s biologickou léčbou (cetuximabem) i chemoterapií. Kombinace chemoterapie s ozařováním pozitivně ovlivňuje dobu přežití pacienta, ale často je provázena vážnými nežádoucími účinky, bývá špatně snášena. Při selhání účinnosti chemoterapie v kombinaci s radioterapií je další prognóza nemocného špatná, délka přežití obvykle nepřesáhne 3 měsíce.

 

Cílená biologická léčba u tohoto onemocnění je zatím ve fázi klinických studií, které však prokázaly, že použití cetuximabu (Erbitux – viz výše), k chemoterapii a/nebo radioterapii výrazně prodlužuje dobu života nemocného. Podmínkou úspěchu je, že se jedná o typ nádoru, jehož buňky mají na svém povrchu receptory pro epidermální růstový faktor. Biologická léčba se zdá být průlomem v léčbě tohoto typu nádorů po třiceti letech i u tak diagnosticky i prognosticky obtížného onemocnění, jako je nádorové onemocnění hlavy a krku.

Více na www.erbitux.cz

 

 

 

 

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně