Kouření

Mezinárodní nekuřácký den – 15. 11. 2007


Kategorie: Kouření 
15.listopad 2007
Ačkoliv má veřejnost již dostatek informací o škodlivosti kouření, zůstává skutečností, že v České republice má 70 % dětí zkušenosti s kouřením cigaret, 34 % dětí kouří pravidelně, 26 % dětí – nekuřáků ve věku 13 – 15 let pravděpodobně začne kouřit ve vyšších třídách základních škol – mezi 7. – 9. třídou. Z dospělých kouří pravidelně 26 %, asi 3,3 % kouří příležitostně. Na následky kouření cigaret umírá asi 18 000 kuřáků ročně, asi 2 000 nekuřáků se stávají obětí pasivního kouření.

Nikotin je nejrozšířenější drogou. Pohlédneme-li do nedávné historie,  zjistíme , že již v roce 1854 byla založena společnost Philip Morris, 1875 další společnost R. J. Reynolds a  1924  Marlboro zavedena jako značka dámských cigaret.V  padesátých letech minulého století se značka Marlboro zacílila na válečné veterány a stává se značkou pro muže.

 

Již v roce 1953 byly předloženy první důkazy o tom, že dehet z cigaret způsobuje nádory a byla dokázána první souvislost mezi kouřením a rakovinou.

V roce 1963 již bylo známo, že nikotin je návykový, což bylo deklarováno opět v roce 1988 ve zprávě hlavního lékaře USA.

Mezitím vrcholní představitelé tabákových společností po počáteční nepravdivé negaci o návykovosti nikotinu museli  v roce 1988 přiznat, že nikotin je opravdu návykový a tabákoví magnáti, dle dohody s ministerstvy spravedlnosti  46 států USA  odvedli 31 miliard $ na prevenci užívání tabáku.

Dle dalších výzkumů bylo dokázáno již v roce 2000, že odhadované číslo známých chemických složek tabákového kouře převyšuje  číslo 4 700. Z nich bylo identifikováno 401 jedů a 43 kancerogenů!

 

Je nyní na každém – jak se všemi informacemi naloží. Výzkumy a statistika jsou výmluvnými důkazy. Navíc je kouření cigaret zařazeno mezi návykové chorobné stavy, má svou statistickou značku a kuřák je pokládán za nemocného, který by se měl léčit.

 

Za určitou novinku lze pokládat kouření vodní dýmky, které je v současnosti rozšířeno převážně mezi mladou populací.

Hypotézy pro nárůst obliby vodních dýmek vycházejí z módního trendu, rozšíření aromatizovaných směsí na trhu, zjednodušené přípravy vodní dýmky ke kouření (vlhké tabákové směsi obsahují glycerol a rychle zápalné uhlíky) a  netradiční exotické aktivity.

Chybí však dostatečné informace o velké škodlivosti tohoto typu kouření.

 

Tabák s příchutí vzniká přídavkem umělé příchuti a melasy. Vlhčená tabáková směs se připravuje pomocí glycerolu, který je pak rovněž součástí produkovaného kouře.

Na obalech takto připravovaných tabákových směsí jsou uváděny zavádějící údaje o množství nikotinu a dehtu (0,5 % a 0 % dehtu), což vzbuzuje mylný dojem, že tento způsob kouření je prakticky „neškodný“. Rozdíl mezi kouřením vodní dýmky a cigaret je však v objemu inhalovaného vzduchu a tím i množstvím vstřebaných škodlivin.

 

Ve Francii provedená studie s kouřením vodní dýmky ukázala, že za jednu seanci se vyprodukuje asi 70 litrů kouře, při užití malého rychle zápalného uhlíku bylo změřeno 32x větší množství dehtu, 17x vyšší obsah oxidu uhelnatého než je evropský limit pro tyto látky v cigaretě.

Při užití  velkého kusu rychle zápalného uhlíku byl  27x překročen evropský limit pro dehet, 15x pro oxid uhelnatý; při užití přírodního uhlíku byl změřen 102x překročený evropský limit pro dehet a 52x vyšší obsah oxidu uhelnatého oproti limitům v cigaretě.

 

Obsah nikotinu byl srovnatelný u rychle zápalného uhlíku s dávkou jedné cigarety, při užití přírodního uhlíku množství nikotinu ale odpovídalo šesti vykouřeným cigaretám.

 

Pozn.:Dehet je směs chemických látek olejovité konsistence vznikající při tepelném rozkladu organických látek, obsahuje mnoho toxických látek, z nichž celá řada je karcinogenní. Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, který vzniká při nedokonalém spalování látek rostlinného původu. Vytěsňuje kyslík z vazby na červené krvinky a je hlavní příčinou nemožnosti přenosu kyslíků do tkání těla, včetně  životně důležitých orgánů. Oxid uhelnatý vdechují nejen kuřáci vodní dýmky, ale všichni v místnosti, kde se kouří!!

 

Dle TZ Státního zdravotního ústavu Praha k Mezinárodnímu nekuřáckému dni

 

Autor: zpracováno redakčně