Medicína

Nová data o vakcíně CervarixTM


Kategorie: Aktuality 
14.listopad 2007
Londýn, Peking (Čína) – 6. listopadu 2007: Dva roky od začátku očkování vakcínou CervarixTM bylo prokázáno, že protilátky proti dvěma nejčastějším typům HPV, které jsou zodpovědné za vznik rakoviny děložního čípku, se nacházejí přesně tam, kde je jich nejvíce potřeba, tedy na děložním čípku. Tato nová data byla prezentována na mezinárodním kongresu IPC v Pekingu.

Bylo prokázáno, že vakcína CervarixTM společnosti GlaxoSmithKline vyvolává tvorbu protilátek v krvi proti dvěma nejčastějším původcům rakoviny děložního čípku - HPV typům 16 a 18. Tyto protilátky však byly nalezeny i na děložním čípku, tedy v místě, kde virus vstupuje do organismu a kde dochází k jeho rozmnožení. Ve studii u žen od 15 do 55 let byl pozorován dva roky od začátku vakcinace silný vzájemný vztah mezi hladinou protilátek v krvi a na děložním čípku.

 

V zemích Evropské unie byl CervarixTM zaregistrován pro ženy ve věku 10 – 25 let, nicméně GSK má k dispozici velice dobré výsledky imunogenicity i u žen starších. Indikaci vakcíny CervarixTM pro ženy nad 25 let podporují i některé schvalovací úřady. Např. v Austrálii byla vakcína schválena pro užívání do 45 let.

 

Na kongresu IPC v Pekingu bylo dále prezentováno, že studie u vakcíny CervarixTM prokázala u žen věku 15 - 25 let tvorbu trvale vysokých hladin protilátek proti oběma HPV typům 16 a 18, a to po dobu více než 5,5 let. Další data z této studie poukázala na 100 % účinnost proti prekancerózním lézím vyvolaným HPV typy 16 a 18. Je to doposud nejdéle prokázaná trvale vysoká hladina protilátek proti dvěma nejčastějším rakovinotvorným HPV typům. Vakcína CervarixTM je jediná, která vyvolává vysoké hladiny protilátek proti oběma HPV typům 16 a 18 po dobu 5,5 let.

 

       pavel.p.popely@gsk.com

 

Autor: zpracováno redakčně