Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
13.listopad 2007
Bydlíme v centru Prahy, kde je špatné ovzduší, a tak jsem přesvědčena, že by našemu desetiletému synovi prospěl pobyt v ozdravovně. Kdo o něm může rozhodnout? Kam se máme obrátit?

Odpovídá Jana Víšková, tisková mluvčí VZP ČR

Ozdravný pobyt musí navrhnout ošetřující lékař dítěte, tj. praktický lékař pro děti a dorost, na základě zdravotního stavu dítěte. Věkový limit váš syn splňuje – zdravotní péče v dětské ozdravovně se poskytuje od 3 do 15 let. Pobyt mohou absolvovat děti, které jsou zdravotně oslabeny vlivem nepříznivého životního prostředí, děti se zdravotními problémy spojenými s nesprávným životním stylem a děti v rekonvalescenci, jejichž zdravotní stav nevyžaduje přímo léčbu v dětské lázeňské nebo v dětské odborné léčebně. Délka pobytu v ozdravovně zpravidla nepřesahuje 21 dnů.

 

Sami rodiče dítěte (nebo zákonný zástupce) musejí podat žádost o povolení pobytu dítěte v dětské ozdravovně. To znamená, že vyplní u ošetřujícího lékaře dítěte první část formuláře návrhu (např. uvedou dřívější pobyt dítěte v ozdravovně, svého zaměstnavatele, číslo telefonu) a tuto část jako žadatel podepíší. Má-li návrh uvedeny všechny požadované údaje i výsledek lékařského vyšetření včetně stanoviska navrhujícího lékaře, může být postoupen na územní pracoviště VZP ČR – v tomto případě podle příslušnosti ošetřujícího lékaře, nikoli podle bydliště dítěte. Řádně vyplněný návrh buď odešle na ÚP VZP ČR navrhující lékař, nebo ho předá rodičům a ti ho sami doručí.

 

Územní pracoviště VZP ČR po schválení návrhu revizním lékařem, který mj. vybere dvě nejvhodnější zařízení, odešle návrh do dětské ozdravovny, která je uvedena jako první v pořadí. Ta zajistí vlastním formulářem předvolání dítěte na vhodný termín pobytu, který musí být nastoupen nejpozději do 6 měsíců ode dne vystavení návrhu. Současně s ním zašle potřebné informace a poučení, a to tak, aby rodiče byli o nástupu vyrozuměni nejpozději 14 dnů předem.

 

Pokud dětská ozdravovna uvedená v návrhu na prvním pořadí nemá k dispozici lůžko v časovém rozmezí daném dobou platnosti návrhu, odešle celý návrh do zařízení uvedeného na druhém pořadí. Pokud by snad ani to nenalezlo volnou kapacitu, je povinno odeslat návrh zpět na vysílající územní pracoviště VZP ČR. Pracovníci pojišťovny by pak hledali jiné varianty, neboť VZP má uzavřené smlouvy s několika dětskými ozdravovnami: Harrachov (ozdravovna Bílá Voda), Sanatorium Javorník, Křetín, Dvůr Králové (Království III.), Mladeč-Vojtěchov, Pec pod Sněžkou (Karkulka, Mělnická bouda), Špindlerův Mlýn – Bedřichov, Špindlerův Mlýn – Svatý Petr.

 

Náklady na zdravotní péči v dětských ozdravovnách jsou plně hrazeny VZP ČR (náklady za ubytování, stravování a ozdravný program). Doprava do/z ozdravovny ani případný pobyt průvodce dítěte při ozdravenské péči se ze zdravotního pojištění nehradí. V případě, že pojištěnec před nástupem do ozdravovny nebo v průběhu pobytu změní pojišťovnu, musí si zajistit úhradu za ty dny, po které byl již pojištěncem jiné zdravotní pojišťovny, protože VZP ČR tyto náklady za něho neuhradí. V případě dítěte musí takový krok učinit jeho zákonný zástupce.

 

Jako důvod pro nenastoupení do ozdravovny nebo pro předčasné ukončení pobytu se uznává pouze úmrtí v rodině nebo onemocnění, které je s ozdravným pobytem neslučitelné. V ostatních případech by rodiče dítěte museli uhradit VZP ČR veškeré náklady za škodu způsobenou znehodnocením objednané péče v dětské ozdravovně. Je tedy třeba zvážit i psychickou schopnost dítěte ozdravný pobyt absolvovat.

 

www.vzp.cz

 

Autor: zpracováno redakčně