Medicína

Roadshow „dlouhý cukr“ podruhé v Praze


Kategorie: Cukrovka 
11.listopad 2007
U příležitosti Světového dne diabetu si mohou lidé ve středu 14. listopadu 2007 na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze nechat změřit hladinu glykovaného hemoglobinu. Putovní akci, která proběhne již podruhé, připravily Diabetická asociace a Svaz diabetiků ČR za podpory společnosti GlaxoSmithKline. V neděli se akce uskuteční v Ostravě, v pondělí v Brně a v úterý v Plzni. Poslední zastávkou roadshow je právě Praha, kde měření proběhne od 12 do 17 hodin.

„Glykovaný hemoglobin, laicky označovaný termínem „dlouhý cukr“, informuje o tom, zda léčba a úsilí pacienta jsou úspěšné. Napoví také míru ohrožení pacienta chronickými komplikacemi spojenými s nemocí. Čím více přesahuje koncentrace cukru v krvi hodnoty u zdravého člověka, tím více je organismus ohrožen," říká předseda České diabetologické společnosti prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc. Cukrovka totiž způsobuje řadu dalších závažných onemocnění, jako je postižení nervů a oční sítnice, selhání ledvin a ucpávání cév. To může vést až k amputaci nohou. Vyšší je    i riziko infarktu či mrtvice.

 

Na rozdíl od jednorázového měření glykemie nebo i glykemického profilu dává „dlouhý cukr“ přehled průběžně o všech glykemiích, jež pacient naměřil během posledních 6 - 8 týdnů. Nelze jej tedy zkreslit dodržováním správné životosprávy krátce před kontrolou u lékaře či krátkodobou dietou.

 

Hodnota glykovaného hemoglobinu zdravého člověka se pohybuje v rozmezí 2,8 až 4 %. Dobře léčený diabetik by měl mít hodnotu glykovaného hemoglobinu do 5,3 %. Čím vyšší hodnota, tím více je organizmus ohrožen rizikem rozvoje komplikací.

 

Vyšetření glykovaného hemoglobinu probíhá odběrem kapky krve z prstu a na rozdíl od běžného vyšetření glykemie nemusí být pacient nalačno. Provádět jej budou vždy zdravotní sestry a lékař. Jak na tom zájemci s rizikem diabetu jsou, se dozvědí několik minut po odběru. Zároveň se budou moci poradit s lékařem o svých stravovacích návycích.

 

Více informací o jednotlivých zastávkách roadshow a vyšetření glykovaného hemoglobinu naleznete od 11. listopadu 2007 na internetových stránkách www.dlouhy-cukr.cz.

 

Autor: zpracováno redakčně