Medicína

Diabetes mellitus – hrozba 3. tisíciletí


Kategorie: Cukrovka 
07.listopad 2007
Podle epidemiologických údajů ÚZIS se v České republice v roce 2006 s cukrovkou léčilo téměř 750 000 osob. Počet léčených diabetiků přitom neustále stoupá – za posledních 6 let přibyla každoročně 3 % nových nemocných, jak již bylo opakovaně sděleno. Cukrovka se podle odborníků stává vážným celospolečenským problémem a společně s obezitou se začíná týkat až 30 % lidí v ČR. Alarmující je skutečnost, že jsou tímto chronickým onemocněním ohroženy stále více děti. Předpokládá, že se v budoucnu bude cukrovkou postižen každý desátý občan ČR bez ohledu na věk, jak upozornil prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., na TK počátkem listopadu v Praze.

Situace je již natolik vážná, že se problémem začali zabývat političtí představitelé na úrovni Evropské unie i v jednotlivých členských státech. V písemném prohlášení o diabetu Evropský parlament vyzývá Evropskou komisi a Radu, aby se soustředily na cukrovku jako závažné civilizační onemocnění, které znamená značnou zátěž pro jednotlivé země i pro celou Evropskou unii. Vyzývá tyto orgány k vytvoření strategie pro cukrovku (její prevenci, diagnózu a kontrolu) a plánu na podporu konzumace a výroby zdravých potravin.

 

Zamezit šíření cukrovky se rozhodl i Senát ČR. Pod záštitou senátorky Aleny Palečkové se

 6. listopadu 2007 uskutečnilo veřejné slyšení s názvem Diabetes mellitus – hrozba 3. tisíciletí, na kterém vystoupili odborníci, zástupci pacientů a nevládních organizací. Slyšení upozorňuje na skutečnost, že cukrovka je závažným zdravotním i společenským problémem. 

 

Téměř 92 % pacientů s diabetem trpí cukrovkou 2. typu. Při ní spočívá porucha
 ve snížené citlivosti tkání na inzulin. Nedochází tak k aktivaci přenašečů nutných ke vstřebání glukózy z krve do buněk, glukóza se v krevním oběhu hromadí, narušuje životně důležité procesy a poškozuje stěny cév.

Cukrovka 2. typu postihuje stále mladší věkové skupiny, od dospělých v aktivním věku přes adolescenty až po děti. Jejímu vzniku lze však velmi snadno předejít –  stačí dodržovat zdravou životosprávu. Riziko onemocnění totiž významně zvyšuje sedavý způsob života, nedostatek pohybu, přejídání se a obezita.

 

Jedním z nejdůležitějších vyšetření je pro pacienta i lékaře tzv. „dlouhý cukr“ (glykovaný hemoglobin, HbA1c). Jde o důležité laboratorní vyšetření, které lékaři umožňuje posoudit dlouhodobou kompenzaci cukrovky a riziko rozvoje komplikací. Vyšetření tzv.  „dlouhého cukru“ přináší informaci o hladině cukru v krvi za delší období. Nelze jej proto zkreslit ani krátkodobou dietou.

 

U zdravého člověka se hodnota glykovaného hemoglobinu pohybuje v rozmezí od 2,8 % do 4 %, dobře léčený diabetik by měl mít hodnotu do 6 %. Z nedávného průzkumu agentury Cegedim však vyplynulo, že 55 % pacientů s cukrovkou 2. typu má glykovaný hemoglobin vyšší než 6 %, a jsou tedy nedostatečně kompenzováni. Čím je přitom průměrná hodnota cukru vyšší než u zdravého člověka, tím více je pacient ohrožen diabetickými komplikacemi. Mezi ty patří zejména postižení nervů a oční sítnice, selhání ledvin a ucpávání cév. Snížení hladiny glykovaného hemoglobinu o 1 % snižuje pravděpodobnost komplikací až o 30 %.

 

Zavedení systému intenzivního sledování a kontroly hladiny HbA1c s cílem dosáhnout snížení rizika komplikací má také výrazné ekonomické důvody.

Podle analýzy téměř 7 000 pacientů s diabetem 2. typu byly odhadované náklady spojené s léčbou u pacientů, kteří nesplňovali stanovené cílové hladiny „dlouhého cukru“, o 32 % vyšší v porovnání s pacienty, kteří tyto cílové hladiny splňovali. Intenzivní kontrola glykovaného hemoglobinu by se proto měla stát základem léčby diabetu (stejně jako je např. u měření krevního tlaku a hladiny cholesterolu).

U pacientů léčených pouze dietou se měření „dlouhého cukru“ provádí jednou ročně, u pacientů léčených inzulínem jednou za čtvrt roku a u pacientů léčených tabletami jednou za čtvrt až půl roku. Na rozdíl od běžného vyšetření glykémie v krvi nemusí měření probíhat nalačno.

 

U příležitosti Světového dne diabetu si budou moci lidé, kteří trpí cukrovkou nebo mají z této nemoci obavy, od 11. do 14. listopadu nechat zdarma změřit hladinu glykovaného hemoglobinu. Putovní akci, která proběhne již podruhé, připravila Diabetická asociace a Svaz diabetiků ČR za podpory společnosti GlaxoSmithKline. Roadshow postupně zavítá do čtyř velkých měst – Ostravy, Brna, Prahy a letos nově také do Plzně.

V loňském roce se putovní akce „Nechte si změřit dlouhý cukr“ zúčastnilo celkem 424 lidí, z nichž třetina měla hladinu glykovaného hemoglobinu vyšší než 4 %. Všichni zájemci se mohli poradit s lékařem o svých stravovacích návycích a zjistit, do jaké míry jsou ohroženi cukrovkou.

Více informací o cukrovce, měření glykovaného hemoglobinu a jednotlivých zastávkách roadshow naleznete od 11. listopadu na internetových stránkách www.dlouhy-cukr.cz.

 

Program Roadshow v roce 2007:

11.11.2007 Ostrava: od 11 do 16 hod, Jiráskovo náměstí

12.11.2007 Brno: od 12 do 17 hod, Moravské náměstí

13.11.2007 Plzeň: od 12 do 17 hod, Náměstí republiky

14.11.2007 Praha: od 12 do 17 hod, náměstí Jiřího z Poděbrad

 

 

Diabetes mellitus je zatím nevyléčitelnou nemocí. Dodržováním vhodné životosprávy a spoluprací s lékaři lze však s tímto onemocněním žít desítky let.

 

Dle prof. MUDr. Milana Kvapila, CSc., předsedy České diabetologické společnosti ČLS JEP

 

Autor: zpracováno redakčně