Medicína

Češi podceňují závažná respirační onemocnění


Kategorie: Aktuality 
06.listopad 2007
Ve dnech 24. září až 20. října 2007 proběhla v sedmi městech České republiky preventivní spirometrická měření, tj. měření funkcí plic. Akce s názvem „Nestačíte s dechem?“ se konala v průběhu všedních i víkendových dnů v obchodních střediscích měst: Praha, Brno, Olomouc, Hradec Králové, Plzeň, Ústí nad Labem a Jihlava. Z celkového počtu 655 účastníků rychlých, jednoduchých a naprosto bezbolestných testů bylo u 118 pacientů (18%) odhaleno dosud nepoznané zúžení dýchacích cest a byla jim doporučena návštěva specialisty v oboru pneumologie.

 Preventivní spirometrická vyšetření předznamenala Den boje proti chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN), který Světová zdravotnická organizace vyhlašuje každý rok 14. listopadu. CHOPN je stále častější příčinou zhoršeného dýchání a snižující se kapacity plic. Postihuje především osoby starší 40 let, které kouří nebo které se dlouhodobě pohybují ve velmi znečištěném prostředí. Klíčem k odhalení nemoci je jednoduché vyšetření plicních funkcí, tzv. spirometrie.           

 

Cílem série spirometrických vyšetření, která byla organizována v městech České republiky pod názvem „Nestačíte s dechem?“, je upozornit na zvýšené riziko respiračních onemocnění a poskytnout bližší informace o těchto onemocněních – především o chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN). Spirometrické vyšetření prováděly bezplatně školené zdravotní sestry.

 

CHOPN je zánětlivé onemocnění dýchacích cest a plic, kdy dochází k zúžení průdušek a průdušinek a poškozování plicních sklípků. Zužování dýchacích cest obvykle postupuje a nelze jej úplně ovlivnit. Na celém světě žije 600 milionů lidí postižených CHOPN, která je nyní čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí. CHOPN se projevuje zejména u kuřáků a stále více také u lidí žijících ve znečištěném životním prostředí zatíženém vysokou koncentrací prachu a škodlivých plynů. K obvyklým příznakům CHOPN patří trvalá a stále se zhoršující dušnost, kašel a zvýšené zahlenění s vykašláváním. Skupinu osob, které jsou obzvlášť ohroženy CHOPN, tvoří lidé ve věku ve věku 40 let a starší.. 

 

„Výskyt CHOPN každoročně v České republice stoupá. První příznaky tohoto onemocnění lidé obvykle podceňují a do ordinace lékaře přicházejí až v případě, kdy už mají obtíže s dýcháním. Pacienti pociťují nedostatek dechu při dříve normálně zvládané zátěži. Později se zadýchávají již během sebemenší námahy. Účinně léčit CHOPN je možné léčit většinou jen v počátečních fázích onemocnění. Lze jej dobře diagnostikovat na základě jednoduchého spirometrického vyšetření, které odhalí zúžení dýchacích cest. Problém je, že Češi obecně prevenci podceňují a spirometrii v rámci běžného každoročního vyšetření u svého praktického lékaře (nebo plicního lékaře) neabsolvují,“  upozorňuje MUDr. Vladimír Koblížek, pneumolog z Fakultní nemocnice v Hradci Králové. V souvislosti se zmíněnou sérií spirometrických měření uvádí: „Mezi náhodnými účastníky našich testů jsme se setkali s mnoha nemocnými v počáteční fázi CHOPN, ale také s lidmi, jejichž plicní funkce byly již výrazně snížené. Všichni tito nemocní by měli být sledováni a případně léčeni u plicního specialisty či praktického lékaře. K mému překvapení se ale ukázalo, že jen velmi málo lidí je připraveno navštívit odborníka a své – dosud nediagnostikované – respirační onemocnění (obvykle astma nebo CHOPN) řešit. Do několika let se mávnutí rukou ukáže jako velká chyba.“

 

CHOPN je léčitelné onemocnění, kterému lze účinně předcházet. Nejlepší léčba je cílená prevence: zcela zásadní je nekouřit, velmi škodlivé je pasivní kouření a rizikové je vystavovat se průmyslovým exhalacím, dopravním zplodinám a škodlivým plynům v domácím prostředí. Farmakoterapie spočívá v podávání léků, které rozšiřují průdušky, působí proti chronickému zánětu a usnadňují vykašlávání. Pacienti by měli být očkováni proti chřipce, případně zánětu plic a měli by se účastnit dechové rehabilitace. Nejtěžší nemocné léčíme celodenní aplikací kyslíku, některým pacientům pomáhá spíše chirurgická léčba. Více na www.peceodychani.cz.

 

MUDr. Vladimír Koblížek                              

Pneumologická klinika FN Hradec Králové                                                                     

E-mail: koblizek@fnhk.cz                                

Autor: zpracováno redakčně