Medicína

Život s revmatickým onemocněním


Kategorie: Aktuality 
02.srpen 2007
Podle WHO (World Health Organisation) jsou revmatické choroby definovány jako onemocnění pohybového aparátu spojené se sníženou pohyblivosti a bolestí. Tento pojem je velmi obecný a zahrnuje revmatické postižení svalů, šlach, vazů a kloubů. Revmatické choroby však mohou postihovat i další orgány. Přibližně jedna polovina obyvatel trpí některou formou revmatického onemocnění. Revmatické onemocnění je široké spektrum téměř 450 různých nemocí, které se liší svými projevy, závažností, trváním, rozsahem a způsoby léčby, jak jsme již informovali.

Juvenilní idiopatická artritida (JIA) postihuje jedno dítě z tisíce. Jde o mimořádně agresivní, chronicky probíhající zánětlivé onemocnění, při němž může dojít již ve velmi časném stádiu k poškození kloubů. Pokud nelze zánět včas a účinně potlačit, nedá se poškození již zvrátit. Cílem léčby proto musí být zastavit rozvoj zánětu a udržet funkci kloubů. Pro nemocné dítě může mít JIA velmi vážné důsledky, jelikož narušuje růst a vývoj kostí. Dívky bývají postiženy častěji než chlapci.

Především tomuto postižení a Bechtěrevově chorobě byl věnován seminář koncem července v Praze.

 

Bechtěrevova choroba (ankylozující spondylitida, AS) představuje „chorobu mladých mužů“ mezi 15. a 30. rokem života. Muži onemocní třikrát častěji než ženy. Jde o zánět v páteři, případně i v kloubech na končetinách. Nemoc přichází postupně a většinou je odhalena až roky po nástupu prvních příznaků.

Pro AS je typická tzv. zánětlivá bolest páteře, která je nejvýraznější v klidu, po rozhýbání ustupuje. Pacienti mívají bolesti i v noci a zejména k ránu. Bolest je doprovázená ztuhlostí. To jsou varovné příznaky, které by měly být signálem pro návštěvu lékaře. Průběh nemoci má charakter atak, období plné bolesti střídá často zdánlivé vyléčení. I to přispívá k pozdnímu odhalení choroby. Často uběhne i několik let od prvních příznaků, které mohou být velice obecné a pro revmatické onemocnění necharakteristické.

Postupem času dochází k omezení pohyblivosti páteře Zánětlivé změny mohou postihnout i oči (iridocyklitida) a postižený může mít též srdeční a plicní obtíže.

Výskyt je ve většině populací 0,5 %, ale u některých národů toto číslo značně vyšší. Vyšší procento výskytu Bechtěrevovy nemoci se zjistilo například mezi Indiány kmene Haida v Kanadě nebo u Eskymáků kmene Zupik na Aljašce.

Dědičnost se podílí na onemocnění do jisté míry.

 

Vzhledem k tomu, že příčina revmatických chorob dosud nebyla plně objasněna, neumí současná medicína tyto choroby zcela vyléčit. Cílem terapie je proto omezit aktivitu onemocnění, zpomalit jeho postup a zmírnit příznaky.

Způsob léčby je obdobný u všech forem artritid. U většiny pacientů se v počáteční léčbě podávají léky tlumící zánět, tzv. nesteroidní antirevmatika (NSA). Glukokortikoidy jsou dobře a rychle působící protizánětlivé léky, které se v terapii revmatoidní artritidy používají již řadu let.

Cílem včasného a intenzivního nasazení léčiv, kterým se říká přípravky modifikující průběh onemocnění (například methotrexat, který se používá i v onkologii, sulfasalazin, antimalarika, leflunomid a další), je ovlivnění nesprávné funkce imunitního systému. Tím se u mnoha nemocných dlouhodobě zmírní potíže i postup dalšího poškození chrupavky a kostí.

Existuje však část pacientů, u nichž se ani těmito přípravky nedaří „dostat onemocnění pod kontrolu“, choroba postupuje dále a příznaky se prohlubují. U některých pacientů mohou všechny jmenované skupiny léků vyvolávat nežádoucí účinky, které značně omezují jejich použití.

 

Na semináři (spol.YourComm) uvedl doc. MUDr Jozef Hoza, CSc., přednosta Kliniky dětského a dorostového lékařství 1.LF UK a VFN a předseda České pediatrické společnosti všechny typy revmatické choroby. Věnoval se především juvenilní idiopatické artritidě. Snahou bylo upozornit, že revmatickými nemocemi trpí i děti a že je třeba včas určit správnou diagnózu (oteklý kloub nemusí být jen úraz!) a následně správně léčit a předcházet dalším závažným komplikacím (oční zánět – uvea/živnatka). Připustil ale, že i biologická léčba jako špice dnešních možností, jen potlačuje aktivitu atypicky reagujícího imunitního systému nemocného a že po vysazení léčby se potíže záhy vrátí. Po opětovném podání biologické léčby trvá návrat do stavu před vysazením velmi dlouho. Dále uvedl, že u dětí obvykle není problém s umožněním biologické léčby, problém nastane až po 19. roce věku, kdy je pacient přeřazen do skupiny dospělých! Dospělí mají totiž již pořadník a jejich stav se může dramaticky zhoršit dříve, než se k adekvátní  léčbě zase dostanou.

Dnes se v ČR léčí biologickou léčbou asi 1200 pacientů – dětí i dospělých – asi 400 je na čekací listině, VZP se rozhodla stovce z nich léčbu poskytnout. Farmakoekonomická studie má dokázat výhodnost moderní biologické léčby – která zajišťuje návrat téměř k normálu, možnost pacienta pracovat, zcela se začlenit do společnosti. Léčba je pochopitelně dlouhodobá, velice nákladná, ale nákladná je i (původní) dosavadní léčba založena na kombinaci léků tlumících zánět a bolest, která je navíc provázena častými nežádoucími účinky.

 

Biologické léky jsou velkým pokrokem v léčbě. Zaměřují se na ovlivnění, popř. odstranění zánětu cíleným zásahem do regulace imunitních reakcí.

Obzvláště slibné je přitom ovlivnění takzvaných cytokinů, což je druh poslů, kteří mají zvláštní význam při výměně informací mezi buňkami a imunitním systémem.

Biologické léky jsou zpravidla dobře snášeny a při pečlivém dodržování pokynů k léčbě (indikací) jsou bezpečnou a účinnou terapií revmatických chorob.

 

Další informace na:

www.autoimunita.cz

www.spae.cz

www.revmaonline.cz

www.card-cz.org

www.printo.it/pediatric-rheumatology/information/Cechia/index.htm

 

Autor: zpracováno redakčně