Medicína

31. květen –Den bez tabáku


Kategorie: Aktuality 
31.květen 2007
Doporučení WHO poukazují na existující prokázaná fakta: jedině 100% nekuřácké prostředí je ochranou před nebezpečím pasivního kouření! World Health Organization (WHO, Světová zdravotnická organizace) zdůraznila naléhavou nutnost, aby všechny země zajistily co nejdříve 100% nekuřácké veřejné prostory a pracoviště. Poukazují na to doporučení WHO, vydaná krátce před letošním Světovým dnem bez tabáku (31.5.), jehož tématem je právě nekuřácké prostředí.

"Důkazy jsou jasné: neexisuje žádná bezpečná expozice pasivnímu kouření," říká generální ředitelka WHO Dr Margaret Chan. "Řada zemí už takové zákony přijala nebo je připravuje. Naléhavě žádám ty země, které na takové legislativě ještě nepracují, aby co nejdříve udělaly tento nutný a důležitý krok k ochraně zdraví všech a přijaly zákony zaručující 100% nekuřácké prostředí na všech parcovištích a ve všech veřejných prostorách."

 

Tabákový kouř obsahuje vice než 4000 chemických látek, z nichž nejméně 50 vyvolává rakovinu. Expozice pasivnímu kouření způsobuje také vážná onemocnění dýchacích cest a kardiovaskulární onemocnění, která vedou k předčasným úmrtím. Zhoršuje existující onemocnění, včetně například astmatu, a to i u dětí.

WHO odhaduje, že 200 000 zaměstnanců každoročně ve světě předčasně zemře jen proto, že pracují v zakouřeném prostředí. Přibližně 700 millionů dětí, tedy asi polovina dětí ve světě, je vystavena pasivnímu kouření, zejména doma.

Náklady na pasivní kouření nezahrnují jen zdravotnické výdaje, ale i náklady obyvatel, obchodní a společenské ztráty (menší produktivita, čištění a malování, požáry, vyšší náklady na pojištění, apod.). 

 

Tabákový kouř je vedoucí příčina úmrtí – letos bude mít více než 5 milionů dalších obětí.

 

Více informací o Světovém dni bez tabáku: www.who.int/tobacco/wntd.
Publikace  a další dokumenty ke stažení: http://www.who.int/tobacco/resources/publications/wntd/2007/en/index.html Více informací o aktivitách ve světě: http://www.who.int/tobacco/communications/events/wntd/2007/activities/en/index.html
.

Více o doporučeních WHO na ochranu před pasivním kouřením: http://www.who.int/tobacco/resources/publications/en/

The second meeting of the WHO Framework Convention on Tobacco Control's governing body (the Conference of the Parties) will convene in Bangkok, Thailand, beginning 30 June. In total, 146 full Contracting Parties will attend. For full list of countries: http://www.who.int/tobacco/framework/countrylist/en/index.html

Více o Global Youth Tobacco Survey: http://www.cdc.gov/tobacco/global/gyts/GYTS_links.htm 

Zdravotní rizika kouření: http://www.who.int/tobacco/resources/publications/en/smokersbody_en_fr.pdf

 

Autor: zpracováno redakčně