Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
29.květen 2007
Co mám udělat po svatbě kvůli změně příjmení? Do kolika dnů a jakým způsobem to mám nahlásit na VZP? Nebo to za mě udělá zaměstnavatel, když za mne pojistné odvádí?

Odpověď  Jany Víškové, tiskové mluvčí VZP ČR

Podle zákona o veřejném zdravotním pojištění má každý pojištěnec povinnost oznámit své zdravotní pojišťovně změnu jména, příjmení, trvalého pobytu nebo rodného čísla, a to do 30 dnů ode dne, kdy ke změně došlo. Tímto dnem je pro vás den uzavření sňatku.

 

Zaměstnavatel za vás tuto povinnost plnit nebude, a ani plnit nemůže. Proto vám doporučujeme navštívit jakékoli územní pracoviště VZP ČR a změnu svého příjmení nahlásit. K tomu je nutné použít tiskopis označený jako Oznámení pojištěnce, který je k dispozici také na webových stránkách VZP ČR (http://www.vzp.cz/cms/internet/cz/Platci/formulare/Formulare-pro-pojistence/).

 

Pokud navštívíte zdravotní pojišťovnu osobně, doložíte změnu občanským průkazem, ve kterém již změnu příjmení máte uvedenu. V případě, že do 30 dnů změnu v občanském průkazu ještě mít nebudete, je možné předložit jiný doklad, ze kterého je změna příjmení patrná (oddací list). Rozhodnete-li se věc vyřídit poštou, je třeba doklad o změně příjmení okopírovat a kopii k Oznámení pojištěnce“ přiložit.

 

Na základě oznámení změny příjmení vám bude během 2-3 týdnů zaslán poštou nový průkaz pojištěnce VZP ČR. Pokud byste do té doby nutně průkaz se svým novým příjmením potřebovala (např. kvůli svatební cestě po EU), můžete si na územním pracovišti nechat na počkání vystavit prozatímní doklad Potvrzení dočasně nahrazující Evropský průkaz zdravotního pojištění, který zakládá stejná práva, jako samotný průkaz.

 

www.vzp.cz

 

Autor: zpracováno redakčně