Medicína

Dlaha – důležitá léčebná pomůcka


Kategorie: Novinky ze zdravotnictví 
28.květen 2007
Dlaha – speciální zpevňovací pomůcka je součástí konzervativní léčby. Je nezbytná pro znehybnění postižené končetiny úrazem, zánětem nebo degenerativním procesem.

 

Má široké využití v traumatologii, chirurgii, ortopedii, revmatologii, ale také ve stomatologii. Dlahy jsou nazastupitelné v čelistní úrazové chirurgii (Sauerova drátěná dlaha), ale nutné jsou např. i pro stabilizaci zubů s oslabeným parodontem.

 

Dlahy, jako speciální pomůcky procházely vývojem. Těžké sádrové obvazy obkružující přiložené drátěné dlahy jsou dnes již často nahrazovány odlehčenými ortézami. Měnil se také tvar dlah i použitý  materiál.

 

Velmi důležitou funkci mají dlahy v páteřní chirurgii, kde především správné znehybnění páteře a zajištění její stability jsou nezbytnými předpoklady pro úspěšnou léčbu a zachování hybnosti celého těla. Týká se především krční páteře.

 

Například velkou specialitou pro tuto oblast je titanový systém SLIM-LOC - úzká dlaha, znehybňující obratle krční páteře. Jedinečnost systému spočívá v možnosti nastavení úhlu fixačních šroubů (po proniknutí do kostí) a jejich následném „zamknutí“ – zajištění, které zabraňuje uvolnění systému.

 

Má široké použití – využívá se při léčbě úrazů krční páteře, při nestabilitě spojené s degenerativními procesy nebo po operacích nádoru v této oblasti.

 

Dle AMICommunications

Autor: zpracováno redakčně