Zajímavosti

Prima vesnička - na pomoc osobám trpícím Alzheimerovou chorobou


Kategorie: Zajímavosti 
30.listopad 2006
Alzheimerova choroba je mozkové postižení charakterizované úbytkem duševních schopností – demencí. Probíhá dlouhodobě, často i déle než 10 let. V časných fázích onemocnění je nutno zajistit léčbu zpomalující průběh choroby. Ve fázi rozvinuté a pokročilé demence je třeba zajistit odbornou a lidsky laskavou dlouhodobou péči v domácím prostředí, v denních centrech nebo v pobytových zařízeních a to dle volby pacienta a jeho rodiny. V roce 2006 se odhaduje v ČR 150 000 pacientů s demencí, z toho 100 000 s Alzheimerovou chorobou. V důsledku stárnutí populace se odhaduje, že v roce 2050 bude 250 000 lidí postiženo Alzheimerovou chorobou a celkem 400 tisíc postižených demencí. I přes toto závažné onemocnění a potřeby péče, by měl být jejich život příjemný a kvalitní.

Současná  péče o pacienty postižené Alzheimerovou chorobou v České republice je nedostatečná. Pro tyto pacienty nejsou určena ani zdravotnická ani sociální zařízení. Pro zdravotní péči jsou příliš chroničtí a neperspektivní a pro péči sociální jsou příliš nemocní! V současném systému zdravotní a sociální péče se tudíž specifické potřeby těchto pacientů vůbec nerespektují, pokud ano, tak jen v minimálně. Proto připravovaný projekt modelových zařízení, který by umožnil krátkodobý i dlouhodobý pobyt pacientů s demencí,  denní pobyty, poradenství i úlevovou péči rodinám je více než záslužný.

 

Připravovaný projekt „Prima vesnička“ je cílem Nadačního fondu Prima vesnička a bude odstartován počátkem roku 2007. Jedná se o dlouhodobý sportovně charitativní projekt, který bude sloužit pacientům s Alzheimerovou chorobou. Cílem je nejen zrealizovat stavby, získávat finance, ale také  informovat veřejnost o problematice gerontologických onemocnění. Dalším úkolem je stanovit nové podmínky pro financování léčby pacientů s Alzheimerovou chorobou, oslovit státní instituce, výrobce léků i zdravotní pojišťovny.

.

V roce 2007 je plánována výstavba specializovaného domova pro 25 osob v regionu hl. m. Prahy. V letech 2008 – 2012 se objeví Prima vesnička  v dalších  13 regionech. (Mimo Prahu – V r. 2009 Královéhradecký a Plzeňský kraj, 2010 –Pardubický, Karlovarský, Zlínský, 2011 -  Moravskoslezský, Jihomoravský, Středočeský, 2012 - Vysočina, Olomoucký a 2013 – Liberecký, Ústecký, Jihočeský). Každý region má svého patrona, jimiž jsou známé osobnosti z kulturního světa.

 

V těchto zařízeních specializovaného domova pro nemocné je plánována péče, která se bude podobat západoevropským cantoux – domovům u krbu, což znamená, že pacienti mimo specializované péče by měli najít i nový domov!

 

Statut zařízení: Dům s dlouhodobou pečovatelskou službou (v názvu s péčí o pacienty s Alzheimerovou chorobou). První bude V Praze 8, Čimicích. Péče na jednoho pacienta vyčíslena na 1000 Kč/ denně, částka bude financována  čtyřzdrojově:  částečnou úhradou ze starobního či invalidního důchodu, příspěvkem Ministerstva práce a sociálních věcí, zdravotní pojišťovnou a dalšími zdroji (magistrát, Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvem práce a soc. věcí.).

 

Projekt zaštítili MUDr. Miloslav Ouzký, místopředseda Evropského parlamentu, MUDr. Iva Holmerová, PhD., předsedkyně České Alzheimerovské společnosti, Jean Georges, executive direktor of Alzheimer Europe a Petr Nitra, prezident PGA Czech.

Partnery projektu mimo klasických partnerů jsou společnosti, které poskytují finance z prodeje svých výrobků a služeb. Na TV Prima i v dalších mediích bude v souvislosti s projektem uvedena v roce 2007 celoroční DMS kampaň, která bude zpestřena pro odesílatele losováním o zajímavé ceny. Dalším zdrojem pro získávání finančních prostředků pro účel Prima vesničky bude mj. Prima Golf Trophy 2007.

 

Informace zazněla na TK 28. listopadu 2006 v Praze.

Více na: www.gm-projekt.cz

              www.primavesnicka.cz

 

 

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně