Medicína

Světový den boje proti chronické obstrukční plicní nemoci – CHOPN


Kategorie: Kouření 
10.listopad 2006
Chronická plicní obstrukční nemoc je vleklé zánětlivé onemocnění průdušek, které, není-li léčeno vede k postupnému zužování průdušek. Časem může dojít až k zániku plicní tkáně. Největší vliv na rozvoj nemoci mají škodliviny, které nemocný inhaluje, především tabák, ale i další průmyslové zplodiny. CHOPN často vyvolává závažné systémové komplikace. Chronickou obstrukční plicní. nemocí trpí ve světě asi 600 milionů lidí, v České republice je postiženo téměř 800 000 dospělých, úmrtnost stále stoupá. U nás zemře asi 1 700 pacientů na tuto chorobu ročně. Předpokládá se, že v roce 2020 bude CHOPN třetí nejčastější příčinou úmrtí .

Hlavní příčinou vzniku CHOPN je kouření. Podílí se celými 75 %! Kouření zrychluje pokles plicních funkcí 3x více než u nekuřáků. Přidávají se ještě další faktory, například zplodiny z topení tuhými palivy, vaření na plynu bez dobrého odvětrání, výfukové plyny, dlouhodobý pobyt v kouři nebo v prašném prostředí. Na vznik CHOPN mají vliv také opakované infekce horních cest dýchacích, chlad a pobyt ve vlhkém prostředí.

Varujícími příznaky jsou vleklý kašel, vykašlávání hlenu, zhoršující se zadýchávání. Pokud se objeví popsané obtíže, měl by kuřák nebo pacient ihned vyhledat lékaře. Včasná terapie a úprava životnho stylu, včetně zanechání kouření dávají větší naději na účinnou terapii.

 Co může každý pro sebe udělat sám!

Především  skoncovat s kouřením.  omezit pobyt v místech, kde se kouří nebo kde jsou větší exhalace. Je možno si pořídit domů čističku vzduchu, často větrat,  předcházet infekcím. Kromě otužování, pravidelného cvičení a příjmu čerstvého ovoce a zeleniny je dobré na  podzim se dát očkovat  proti chřipce.

Léčba nemocného s CHOPN spočívá ve zmírnění příznaků. Účinná terapie by měla zabránit nebo omezit zhoršování plicních funkcí, zabránit plicním a srdečním komplikacím, udržet dobrou stávající kvalitu života a také prodloužit život.. Vhodné jsou lázně, (rehabilitace) a odpovídající .farmakologická léčba. Podávané léky mají  protizánětlivý účinek a zvětšují (rozšiřují) průsvit průdušek  Podávají se dle  stupně nemoci buď samostatně nebo v kombinaci vštšinou inhalační cestou, ve formě tablet již méně. Vzhledem k inhalační aplikaci je  naprosto nezbytné, aby se pacienti dokonale naučili inhalátory používat. Tato moderní léčba podle nejnovějších studií efektivně zlepšuje plicní funkce, snižuje dušnost, zvyšuje kvalitu života a příznivě ovlivňuje délku života pacientů.

Astma a CHOPN

Jedná se o dvě různé nemoci, které mohou mít podobné příznaky. Přibližně 10 % nemocných má obě nemoci současně. Astma je většinou alergického původu, vzniká v raném věku a má záchvatovité projevy. Dušnost se objevuje v klidu v denních či nočních hodinách, nebo po sebemenší námaze. CHOPN spíše zasahuje dospělé. Téměř výhradně onemocněním trpí kuřáci. Obtíže u CHOPN nastupují po řadu měsíců i let a postupně se zhoršují, hlavně v souvislosti s fyzickou zátěží. V pokročilých stádiích se objevují typické příznaky  (dušnost, kašel apod.)i v klidu.Diferenciální diagnózu určí odborný lékař – pneumolog.

Nejúčinnější ochranou je okamžité ukončení kouření. Poraden pro odvykání kouření je v ČR několik desítek. Odborníci mohou poradit i na internetových stránkách www.dokurte.cz. (seznam poraden se dá najít i na našich webových stránkách:  www.copn.cz

 

Přijďte bojovat proti CHOPN

 Světový den CHOPN se připomíná 15. listopadu.. Jeho předešlé tři ročníky zaznamenaly v ČR značný úspěch.  Téma se dostalo přímo do ulic.  V rámci Dne boje proti CHOPN budou mít zájemci možnost absolvovat zdarma spirometrické vyšetření a dozvědět se více informací o této chorobě. Stanoviště budou tento den na  pěti místech České republiky od 9 do 17 hodin: Praha – Zlatý Anděl, Kutná Hora – Palackého náměstí, Ostrava – Prokešovo náměstí, Jihlava - Masarykovo náměstí, Karlovy Vary – Městská tržnice.

Tento den si zájemci mohou dát bezplatně změřit plicní funkce (spirometrii) a získat cenné informace o chorobě samé, její léčbě i o možnostech odvykání kouření!

Hlavním pořadatelem Dne boje proti CHOPN je České občanské sdružení proti chronické obstrukční plicní nemoci ČOPN). Bylo založeno z iniciativy členů výboru ČPFS (České pneumologické a ftizeologické společnosti. Zakladateli jsou čeští odborníci: prof. MUDr. V. Vondra, DrSc., doc.MUDr. J. Musil, PhD. a MUDr. S. Kos, CSc. Více informací na www.copn.cz.

 

 

                                  

 

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně