Medicína

WHO získala finanční podporu pro boj proti kouření


Kategorie: Kouření 
10.listopad 2006
Počátkem listopadu oznámila Světová zdravotnická organizace, že obdržela od Michaela R. Bloomberga, starosty města New York 125 milionů US$ pro boj proti tabákové epidemii. Starosta je jedním z pěti klíčových partnerů, který ukazuje cestu podpory iniciativě zaměřené proti kouření.

Iniciativa je příležitostí urychleně provádět mj. opatření také v rozvojových zemích, kde je nejvíce ohroženo zdraví obyvatel. WHO pomocí Tobacco Free Initiative (Iniciativa pro život bez tabáku) bude mít důležitou úlohu v kontrolních systémech, zákonných intervencích a v lepší evidenci prováděných opatření.

 

WHO díky finanční podpoře bude moci účinněji ovlivňovat veřejný sektor a pomáhat vládám jednotlivých zemí zefektivnit opatření pro snížení spotřeby tabáku a tabákových výrobků, včetně omezení či zákazu kouření, aby se mohla lépe realizovat Rámcová úmluva kontroly tabáku (WHO Framework Convention on Tabacco Control (WHO FCTC).

 

WHO bude i nadále pokračovat v této iniciativě  a vést vlády k mezinárodním standardům kontroly, úzce spolupracovat s Centrem pro kontrolu chorob a Iniciativami pro prevenci chorob a celosvětově sledovat užívání tabákových výrobků.  WHO bude zároveň  úzce spolupracovat se Světovou pneumologickou společností (World Lung Foundation) a spolu s ní sledovat efektivitu opatření zabudovaných do legislativy jednotlivých zemí.

 

Starosta Bloomberg svým darem nesmírně podpořil celosvětový boj ke snížení počtu chorob a úmrtí vzniklých v důsledku kouření tabákových výrobků.

Rámcová úmluva (WHO Framework Convention on Tobacco Control)  je největší společnou iniciativou v historii národů.

Více na: www.who.int

Autor: zpracováno redakčně