Medicína

Užití očkovací látky proti lidskému papillomaviru schváleno!


Kategorie: Očkování 
03.listopad 2006
FDA – Food and Drug Administration - americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv schválil 8. 6. 2006 očkovací látku nazvanou Silgard k prevenci karcinomu děložního hrdla a vulvárních prekanceróz vyvolaných papilloviry HPV typů 6, 11, 16 a 18.

 

Evropská komise EMEA povolila používání rekombinantní vakcíny proti lidskému papillomaviru (Silgard, Merck) v zemích Evropské unie.

Registrace v České republice je dána rozhodnutím Evropské komise ze dne 20. 9. 2006, kterým uděluje registrace podle nařízení Evropského parlamentu a Rady  (ES) č. 726/2004 pro humánní léčivý přípravek Silgard.

 

Očkovací látka je schválená jako první a jediná vakcína k použití u dětí a dospívajících ve věku od 9. – 15. let a u dospělých žen ve věku od 16 – do 26 let. (O ohrožení  žen papillomavirem jsme již psali.)

Povolení platí pro 25 členských zemí EU, včetně Francie, Německa, Itálie, Španělska a Velké Británie. V 19 evropských zemích ,včetně 15 členských zemí EU bude vakcínu na trh dodávat společnost Sanofi Pasteur MSD (společný podnik společnosti Sanofi Pasteur a Merck& CO., Inc. Ve zbývajících zemích bude vakcínu dodávat Merck Sharp& Dohme pod názvem Silgard nebo Gardasil.

Vakcinace nenahrazuje pravidelná preventivní gynekologická vyšetření žen . I po aplikaci Silgardu se musí ženy vyšetření podrobovat!

 

WHO – Vaccines against human papillomavirus

Více na : www.who.int/vaccines/en/hpvrd.shtml/shtml

Autor: zpracováno redakčně