Medicína

Liga proti rakovině


Kategorie: Rakovina 
07.říjen 2006
Prevence nádorových onemocnění, zlepšování kvality života nemocných a podpora onkologického výzkumu, to jsou tři hlavní cíle činnosti občanského sdružení Liga proti rakovině. Členy tohoto občanského sdružení, které bylo založeno v roce 1990, jsou jak nádorově nemocní, tak občané s humanitárním cítěním a zdravotníci z 50 dobrovolných onkologických organizací z celé republiky.

Jedním z nejvýznamnějších projektů Ligy je Týden proti rakovině, již tradičně pořádaný v měsíci říjnu s cílem varovat veřejnost před jednotlivými riziky, která se spolupodílejí na vzniku rakoviny.

Letošní Týden proti rakovině začíná v pondělí 9. října a chce oslovit zejména ženy, apelovat na jejich zodpovědný přístup k vlastnímu zdraví a zdůraznit nezastupitelný význam pravidelných prohlídek u gynekologa. Stejně jako ty předešlé je akcí mezinárodní, jíž se účastní všichni členové Evropské asociace lig proti rakovině (ECL). Jeho součástí bude i rozhlasový cyklus výchovných pořadů na téma Nádorová prevence a její význam, který zahájí zakladatel a předseda Ligy proti rakovině prof. MUDr. Zdeněk Dienstbier, DrSc.

Veřejnosti je důvěrně známa i další významná akce pořádaná Ligou proti rakovině – květnový Květinový den spojený s veřejnou sbírkou, jejíž výtěžek je významným příspěvkem k prevenci a výzkumu jednoho z nejzákeřnějších a nejčastějších onemocnění.

Autor: Mgr. Dagmar Fousková