Medicína

Tekuté stehy – kožní lepidlo místo šití ran


Kategorie: Zajímavosti 
28.září 2006
Plastičtí chirurgové pracují se speciálními jemnými šicími materiály, často pod mikroskopem. Snaží se vytvořit téměř neviditelnou jizvu, zvláště při odstraňování kosmetických vad, a to tak, aby vylepšením zevnějšku dodali nové sebevědomí pacientovi a zvýšili jeho radost ze života.

 

Chirurgové (nejen plastičtí) však znají  ještě další způsoby scelování ran bez použití chirurgické jehly a vlákna.  Jsou to tekuté stehy, kožní adhezivum Dermabond, které působí jako lepidlo

Dermabond se nanáší na očištěnou ránu v několika vrstvách, které se nechávají zaschnout. Po nanesení se pod celkovou vrstvou vytvoří optimální prostředí pro rychlejší  hojení rány.

Tekuté stehy se po 5 až 10 dnech samy odloučí. Použití tohoto speciálního lepidla vylučuje nadměrné stažení a stlačení tkáně a zachovává hladké okraje jizev.

 

Přípravek má široké využití dle posouzení chirurga. Znají ho dobře i horolezci (poraněné, krvácející prsty od kamenných záchytů), využívá se při ošetření zarůstajících nehtů, při kožních excisích a povrchovém šití ran (např. na hlavě – do 5 – 10 cm). Široké využití má kožní lepidlo rovněž v dětské chirurgii.

 

Dle Ami Communications a internetu

Autor: zpracováno redakčně