Medicína

Novinky v chirurgii


Kategorie: Zajímavosti 
23.září 2006
Každý, na koho čeká chirurgický zákrok si klade základní otázku – především, zda to nebude bolet. Tuto otázku si pokládají i chirurgové a tak vznikají stále dokonalejší operační přístupy a metody, které minimalizují zhmoždění tkáně a urychlují hojení ran.

Nová operační technologie určená pro řez tkání a stavění krvácení je šetrná a podstatně bezpečnější oproti běžným metodám. Pro tuto metodu se používá speciální přístroj, který provádí řez tkáně na principu ultrazvukového kmitání nástroje. Zcela se liší od klasického skalpelu, protože čepel tohoto tzv. „harmonického skalpelu“ má tvar háčku, skládá se z několika hran a různě velkých plošek. Ty slouží k aplikaci ultrazvuku.

 

Operatér přikládá čepel ke tkáni, která je následně šetrně rozrušena ultrazvukovou  vibrací o rychlosti 55 500 kmitů/sec.

Tento postup minimalizuje krvácení tkáně a operační pole je tím přehlednější.  Je využíván u pacientů s kardiostimulátory, kde nelze použít zástavu krvácení pomocí elektrického proudu, ale je vhodný i pro otevřené nebo laparoskopické operace.

 

V České republice  využívá harmonický skalpel při operacích zatím asi 30 % nemocnic.

 

Více na: www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně