Medicína

Moderní sterilizace chirurgických nástrojů


Kategorie: Zajímavosti 
22.září 2006
S vysokými požadavky čistoty a sterility chirurgických nástrojů se objevují nové dokonalejší možnosti sterilizace. V poslední době se využívá ke sterilizaci chirurgických nástrojů vysoce ionizovaný plyn – fyzikální plazma.

 

Toto plazma je vodivé a silně reaguje na elektrická a magnetická pole. Pokud se nalézá v elektrickém poli, reaguje s jakoukoliv částicí se kterou přijde do styku a rozbíjí ji. Těchto vlastností využívá nová technologie určená k ničení všech mikroorganismů. Hovoří se o plazmové sterilizaci.

 

Plazma k tomuto účelu vzniká uměle v prostoru komory sterilizačního přístroje, Do komory je přidán roztok peroxidu vodíku, jehož molekuly se po průchodu plazmou rozbíjejí na volné radikály reagující se všemi molekulami živí hmoty.

Výsledkem je zničení veškerých mikroorganismů a patogenů ve sterilizační komoře.

 

Plazmová sterilizace je nejnovější a zatím nejspolehlivější metodou sterilizace lékařských chirurgických nástrojů a materiálů

Sterilizace probíhá za relativně nízké teploty (350 C), proto je možné bezpečně sterilizovat i materiály, které by vysoká teplota zničila nebo poškodila.

 

Další velice podstatnou výhodou plazmové sterilizace je velmi krátká doba provádění  (cca 28 min), což znamená rychlejší vysterilizování nástrojů za sebou a ušetřit čas čekání na konec procesu i finanční prostředky na nákup dalšího sortimentu!

 

Více na: www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně