Medicína

Totální kyčelní endoprotéza


Kategorie: Zajímavosti 
21.září 2006
Totální kyčelní endoprotéza patří mezi nejčastěji prováděné ortopedické operace. Ročně se jich na českých pracovištích uskuteční dvanáct tisíc. Termín „totální“ vyjadřuje, že se jedná o náhradu tohoto největšího kulového kloubu lidského těla kloubem umělým.

Totální náhrady kyčelního kloubu by měly mít především dlouhou životnost a umožňovat pacientovi co nejpřirozenější pohyb. Jedním z hlavních faktorů limitujících životnost protézy je otěr, který vzniká pohybem protilehlých částí umělého kloubu. Otěrové částice, které se uvolňují z povrchu umělého kloubu, se hromadí v jeho okolí a mohou způsobit uvolnění kloubu.

Díky novým materiálům (především jde o kombinaci kov-kov a keramika-keramika), lze dosáhnout mnohonásobného snížení množství otěrových částic. Nejpoužívanější kombinací materiálů v současnosti je polyethylen-kov, kdy se polyetylenová hlavice pohybuje v kovové jamce.

Totální kyčelní endoprotéza se nejčastěji provádí u pacientů s těžkými stadii osteoartrózy, při poškození kloubu úrazem, při vážném revmatickém onemocnění nebo u pacientů s nádorovým onemocněním stehenní kosti.

Posledním trendem při náhradách kyčle je co nejmenší poškození měkkých tkání v okolí operovaného kloubu, tedy miniinvazivní přístup. Jedním z mála pracovišť v ČR, které se tomuto modernímu způsobu operace kyčle věnuje, je I. ortopedická klinika Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Autor: zpracováno redakčně