Úrazy dětí

Dětská autosedačka nestačí


Kategorie: Úrazy dětí 
07.červen 2006
V roce 2005 zemřelo na našich silnicích celkem 39 dětí, což je o 12 dětí více než v roce 2004. Z tohoto počtu bylo 22 dětí spolujezdců v osobních automobilech, kde je nárůst oproti roku 2004 o 5 dětí. I když se tato čísla mohou zdát někomu malá, 22 dětí – to je jedna školní třída.

K závažnému nárůstu počtu usmrcených dětí – spolujezdců v osobních automobilech došlo i při kampani, zaměřené na používání dětských zádržných systémů. Ta v roce 2005 probíhala na celém území České republiky jako součást celoevropské kampaně EUCHIRES.

 

Reálné situace dopravních nehod, při kterých byly usmrceny děti jako spolujezdci:

* 86 % dětí bylo usmrceno mimo obec,

* 36 % dětí  sice bylo na zadním sedadle, ale nepřipoutáno!

* 59 % dětí bylo usmrceno při srážce s protijedoucím vozidlem,

* 37 % dětí bylo usmrceno při srážce s pevnou překážkou, konkrétně ve všech případech se stromem,

* většina dětí (22) byla usmrcena ve dne při nesnížené viditelnosti,

* stejný počet dětí byl usmrcen na dvouproudové (dvoupruhové) komunikaci.

 

Z uvedených základních údajů vyplývá, že základní příčinou usmrcení dětí jako spolujezdců bylo nedodržení pravidel silničního provozu a často neopatrná a riskantní jízda jejich rodičů.

Při tom 36 % usmrcených dětí, které nebyly připoutány na zadním sedadle svědčí o tom, že je nutné dále pokračovat v osvětě zaměřené na používání prvků pasivní bezpečnosti ve vozidlech – dětských autosedaček a bezpečnostních pásů.

 

Od 1. července letošního roku nabude účinnosti novela pravidel silničního provozu která nově ukládá řidiči povinnost převážet dítě do 15 let v osobním automobilu pouze ve schválené dětském zádržném systému, a to jak v obci, tak i mimo obec na všech druzích pozemních komunikací. I přes to, že vezeme dítě v autosedačce musíme si uvědomit, že autosedačka zejména při střetu ve vysoké rychlosti dítě nezachrání. Proto je na místě opatrná jízda, kterou chráníme nejenom sebe, ale i naše děti.

Dle informací ing. J. Hořína MD ČR

MUDr. Olga Wildová

Autor: zpracováno redakčně