Chřipka

Sdělení MUDr. Michaela Víta, Ph.D., hlavního hygienika k mutaci ptačí chřipky


Kategorie: Chřipka 
20.leden 2006
Britská laboratoř spolupracující se Světovou zdravotnickou organizací (UK Londýn Mill Hill) uveřejnila zprávu o současných výsledcích analýzy kmenu H5N1 izolovaných z prvních dvou smrtelných případů infekce v Turecku. Kmeny jsou podobné ptačím izolátům z Turecka a i kmenům izolovaným v Číně v rámci epizoocie mezi migrujícími ptáky v oblasti jezera Qinghai (duben minulého roku).

Britská laboratoř spolupracující se Světovou zdravotnickou organizací (UK Londýn Mill Hill) uveřejnila zprávu o současných výsledcích analýzy kmenu H5N1 izolovaných  z prvních dvou smrtelných případů infekce v Turecku. Kmeny jsou podobné ptačím izolátům z Turecka a i kmenům izolovaným v Číně v rámci epizoocie mezi migrujícími ptáky v oblasti jezera Qinghai (duben minulého roku).

 

            Světová zdravotnická organizace uvádí u obou analyzovaných tureckých kmenů citlivost na oseltamivir (Tamiflu). Podle SZO zůstává Tamiflu lékem první volby.

 

            Jeden z testovaných kmenů vykazuje mutace v místě odpovědném za návázání viru na receptor hostitelské buňky. Jedna z popsaných mutací byla již zachycena v roce 2003 u virů H5N1 izolovaných v Hong Kongu (2 lidské případy, jeden smrtelný) a byla rovněž prokázána i v rámci epidemie ve Vietnamu 2005.

 

Interpretace získaných výsledků není v tuto chvíli sice jednoznačná a  míru závažnosti těchto nálezů ukáže až další vývoj nejen na území Turecka. Dosud zpracované údaje nenaznačují  posun směrem k interhumánnímu přenosu.

 

Podle sdělení SZO odpovídá situace stále  fázi 3, to je evidence lidských případů způsobených novým subtypem a vzniklá lidská onemocnění jsou podmíněna přímým kontaktem se zvířecím zdrojem.

 

Zdroj: www.mzcr.cz

 

Autor: zpracováno redakčně