Diety

Hubněte zdravě bez jo-jo efektu


Kategorie: Diety 
13.leden 2006
Nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku v těle - obezita - má různé příčiny. Nejčastěji se (mimo hormonálních vlivů a vážných poruch příjmu potravy) uplatňuje zvýšený příjem potravy, špatná nebo nevhodná skladba jídelníku, nedostatek pohybu i dědičné vlivy.

Závažná je však skutečnost, že obezita neboli nadváha je rizikovým faktorem  řady nemocí, např. aterosklerózy, cukrovky, nemocí kloubů a páteře a dalších.

 

Proto vždy vzbudí pozornost jakákoliv zmínka o možnostech snižování nadváhy – pokud možno bez větší újmy obézního jedince. Přitom při snižování hmotnosti se uplatňuje především dostatek pohybu, úprava příjmu potravy, ale také některé speciální nebo „zaručené“diety, kterých je u nás na trhu již opravdu pestrá nabídka.

 

Přitom je nutno přiznat, že každá z diet může být zpočátku efektivní, úspěšná, ale nezmění-li se způsob života jedince pokoušejícího se o snížení hmotnosti, většinou se dostaví po počátečním úspěchu tzv. jo-jo efekt, to je znovunabytí hmotnosti, jako před zahájením diety.

 

O těchto problémech, nástrahách diet a doporučením, jak si sníženou váhu udržet a to právě bez jo-jo efektu hovořily na TK 11. 1. 06 v Praze reprezentantky společnosti Diet+.

Prakticky zopakovaly především zásady správné výživy, která spočívá ve vyvážené stravě, v pravidelném příjmu potravy, v omezení cukru a tučných jídel, také ale v  kultuře stolování (pomalá konzumace jídel, pomalé rozmělňování potravy), správném pitném režimu s omezením sladkých nápojů, dále v dostatku ovoce a zeleniny, ve více porcích jídel o malém množství a ve vyvarování se jednostranných diet.

Doporučily redukční program Diet+, který je založen na hotových pokrmech v podobě těstovin a těstovinové rýže, jejichž základ tvoří bílkoviny ze sóji.(Více na  www.dietplus.cz).

Je to jedno z mnoha doporučení a nabídka programu redukce hmotnosti. Bude na jedinci, jakou alternativu si zvolí.

Autor: zpracováno redakčně