Medicína

Komentář MD ČR k dopravním nehodám dětí v České republice


Kategorie: Děti 
05.leden 2006
Úrazy dětí v silničním provozu tvoří podle statistik 44 % všech úrazů dětí do 15 let. Ministerstvo dopravy v rámci přípravy Národní strategie prevence dětských úrazů zpracovalo rozbor dopravních nehod dětí a jejich následků. Stručné výsledky jsou následující.

Počet usmrcených, těžce zraněných a lehce zraněných dětí celkem se od roku 2000 snižuje. Počet dětí zúčastněných na dopravní nehodě se zvyšuje.  Nejtěžší následky dopravních nehod mají dopravní nehody dětí jako spolujezdců, následně chodců, na posledním místě cyklistů.

Usmrcené děti tvoří v průměru 2,5 % z celkového počtu usmrcených při dopravních nehodách. Děti-chodci zaviní v průměru 35 % dopravních nehod zaviněných chodci; úmrtnost při takto zaviněných nehodách je ale minimální (v roce 2004 žádný usmrcený). Nejvíce dětí umírá mimo obec, a to jako spolujezdci (v průměru 20 dětí). Újmu na zdraví utrpí děti zejména v obci, a to v průměru 2446 dětí ročně. Tento ukazatel má sestupný trend, na rozdíl od dopravních nehod mimo obec. Nejčastější příčinou úmrtí dětí je nepřiměřená rychlost a nesprávný způsob jízdy účastníků provozu. Nejčastější příčinou těžkých zranění dětí je nedání přednosti.

Autor: zpracováno redakčně