Medicína

Zachrání hořká čokoláda kuřáky?


Kategorie: Kouření 
06.leden 2006
Hořká čokoláda může pomoci zlepšit elasticitu cév kuřáků. Tento objev učinili vědci ze švýcarského Curychu pod vedením doktora Roberta Cortiho a uveřejnili jej v prosincovém čísle časopisu Heart.

Do studie bylo zahrnuto celkem 25 kuřáků. Ti byli rozděleni do dvou skupin. První z nich konzumovala denně hořkou čokoládu obsahující 74 % kakaa a druhá konzumovala bílou čokoládu bez kakaa.

Vědci hodnotili stav krevních destiček a elasticitu cév horní končetiny.

Výsledky studie ukázaly, že bílá čokoláda neměla na sledované parametry žádný účinek. Naopak hořká oba sledované parametry signifikantně zlepšovala a její účinek přetrvával po dobu osmi hodin. Za dvě hodiny po požití hořké čokolády došlo rovněž k vzestupu celkového stavu antioxidantů v těle.

Vědci uvedli, že přes své pozitivní účinky hořká čokoláda bohužel nedokáže zvrátit škodlivý vliv kouření na lidské zdraví.

 

Heart

Autor: MUDr. Sylva Šebková