Medicína

Vláknina nesnižuje riziko rakoviny tlustého střeva


Kategorie: Jakou stravu zvolit 
28.prosinec 2005
Doktor Yikyung Park se svými kolegy z Harvard School of Public Health v Bostonu v Massachusetts zjistil, že vláknina v jídelníčku nesnižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Nicméně vědci uvedli, že je vhodné vlákninu nezavrhovat pro její pozitivní vliv na onemocnění srdce a diabetes. Výsledky studie vědci uveřejnili v prosincovém čísle časopisu JAMA.

Do studie bylo zahrnuto celkem 725628 osob, které byly sledovány po dobu 6 až 20 let. Po tuto dobu bylo ve sledované skupině diagnostikováno 8081 případů kolorektálního karcinomu. Výsledky studie ukázaly, že relativní riziko nádoru tlustého střeva bylo u osob konzumujících 10-15 g vlákniny /den a méně než 10g vlákniny /den 1,18 a u osob konzumujících více než 30 g vlákniny/den 1,00.

Podle těchto výsledků vláknina mírně riziko rakoviny tlustého střeva snižuje. Po zhodnocení dalších dietních rizikových faktorů však vědci uvedli, že vláknina riziko tohoto typu rakoviny neovlivňuje.

JAMA. 2005;294:2849-2857, 2904-2906

 

Autor: MUDr. Sylva Šebková