Výživa a strava dětí
Ovlivňuje zaměstnanost matky kvalitu jídla dítěte?
Do studie probíhající
v letech 1994 až 1998 bylo zahrnuto celkem 9000 dětí ve věku od 2 do 18
let, které žily v rodinách s matkou. Vědci hodnotili celkové množství
kalorií přijatých z jídel, množství přijatých cukrů, tuků, ovoce a
zeleniny, vápníku, železa a vlákniny. Informace byly hodnoceny ve dvou věkových
skupinách – od 2 do 5 let a od 5 do 18 let.
Přestože děti se
zaměstnanými matkami získají více kalorií z jídel připravených
v restauracích a jídelnách, dietní kvalita těchto jídel se zdá být podobná
jako kvalita jídel připravených matkami v domácnosti. Pouze příjem vápníku
je u dětí zaměstnaných matek nižší. Překvapivé bylo zjištění, že předškolní
děti, které se stravovaly v zařízeních pro předškolní děti, měly vyšší
příjem ovoce a zeleniny než jejich vrstevníci v péči
matek.
APHA 133rd Annual
Meeting: Abstract 100491. Presented Dec. 12, 2005.