Medicína

Zlatá linka seniorů i na Štědrý den


Kategorie: Aktuality 
22.prosinec 2005
Vánoce patří mezi nejemotivnější období v roce. Především u starších lidí, kteří žijí sami, může sváteční den vyvolat sklíčenost a úzkost. Právě těm je určena Zlatá linka seniorů, která bude v provozu také na Štědrý den od 8:00 do 20:00 hodin.

Již tradičně je na Štědrý den Zlatá linka seniorů k dispozici ve stejném časovém rozmezí jako ve všední dny. A to i v tomto roce, kdy Štědrý den vychází na sobotu. „Je smutné, když někdo zůstane na Štědrý večer sám. Nemůžeme za každým takovým člověkem přijít na návštěvu. Ale rádi s ním strávíme kousek tohoto svátečního dne alespoň prostřednictvím telefonního sluchátka,“ říká vedoucí Zlaté linky seniorů  Mgr. Katka Pešková.

 

Zlatá linka seniorů 800 200 007je bezplatná linka důvěry, informační   i krizové pomoci pro seniory a pro ty, kteří o seniory pečují. Nabízí komplexní služby zahrnující kvalitní psychologickou pomoc a podání nezbytných informací z oblasti práva, medicíny, systému sociální péče a podpory, systému krizové a psychologické pomoci, možností vzdělávání a trávení volného času.

 

Pod záštitou společnosti farmaceutické společnosti GSK provozuje linku Nadační fond Elpida. Na linku volá průměrně 50 seniorů denně. Chtějí se svěřit, poradit anebo si jen popovídat. Nejčastěji je trápí pocit nepochopení ze strany okolí a nerespektování práva na důstojný život. Možná překvapivě je tíží také neshody v rodině, rozvody a domácí násilí.

  

Zlatá linka pro seniory je bezplatná. Poskytuje služby na telefonním čísle 800 200 007 každý všední den od 8:00 do 20:00 hodin. Kromě toho, že je volání na linku bezplatné, je také plně anonymní. Zlatá linka je jedinou akreditovanou linkou pro seniory v ČR. Akreditaci jí udělila Česká asociace pracovníků linek důvěry. Senioři, kteří ovládají práci s počítačem a internetem, mohou kromě telefonického kontaktu využít také internetové poradenství Zlaté linky seniorů. Na stránkách Elpida.cz najdou on-line poradenství a mohou zasílat emaily na zlatalinka@elpida.cz.

Zlatá linka seniorů je součástí projektu Zlatý podzim s Elpidou a je rovněž finančně podpořen  farmaceutickou společností. K dalším úspěšným aktivitám Zlatého podzimu patří Školička internetu pro seniory, přednášky na zdravotnická témata a internetové noviny Zlatelisty.cz.

 

Více informací na: www.elpida.cz

                             www.amic.cz/press

 

                                                                                                                                

Autor: zpracováno redakčně