První pomoc

Jak postupovat při obstrukci dýchacích cest? (1.část)


Kategorie: První pomoc 
18.prosinec 2005
Obstrukce dýchacích cest je situace, která bezprostředně ohrožuje život postiženého. Její nejčastější příčinou u dospělého je vdechnuté jídlo, u dětí připadají v úvahu i malé hračky, bonbóny nebo mince. Správnému postupu jak uvolnit dýchací cesty se věnuje i European Resuscitation Council (ERC - Evropská rada pro resuscitaci) ve svých nedávno uveřejněných nových doporučeních pro kardiovaskulární resuscitaci.

V nich navrhuje následovní postup:

            A: Postižený je dospělý.

1.         Pokud postižený jeví známky středně závažné obstrukce (je při vědomí, může mluvit, kašlat i dýchat), povzbuzujte ho ke kašli a nedělejte nic jiného. Agresivní zásahy, např. údery mezi lopatky, by mohly situaci zhoršit.

2.         Pokud postižený jeví známky závažné obstrukce (nemůže mluvit ani dýchat, nebo dýchá hvízdavě, pokusy o kašel jsou tiché a neefektivní) a je při vědomí:

·        Proveďte pět úderů dlaní jedné ruky mezi lopatky postiženého. Postižený je v předklonu a opírá se hrudníkem o vaši druhou ruku.

·        Pokud údery mezi lopatky dýchací cesty neuvolní, proveďte Heimlichův manévr: postavte se za postiženého a obejměte ho rukama v úrovni horní části jeho břicha, mezi pupkem a spodním okrajem hrudní kosti. Spojte ruce a prudce potáhněte k sobě a nahoru. Podle potřeby manévr opakujte až pětkrát.

·        Pokud ani pětkrát opakovaný Heimlichův manévr dýchací cesty neuvolní, přistupte znovu k pěti úderům mezi lopatky, které dále střídejte s pěti Heimlichovými manévry.

3.        Pokud postižený ztratí vědomí, položte ho na zem, zavolejte pomoc a zahajte kardiopulmonální resuscitaci. Stlačování hrudníku napomáhá vypuzení cizího tělesa z dýchacích cest. Proto vždy před provedením umělých dechů v rychlosti zkontrolujte ústní dutinu postiženého. Vyhněte se čistění dutiny ústní prstem naslepo, pevné těleso z ní vyberte jen pokud ho vidíte.

 

Podle European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2005

Autor: MUDr. Eva Kušíková