Medicína

Cyklisté, pozor: sedadlo kola může narušit váš milostný život


Kategorie: Zajímavosti 
18.říjen 2005
Výsledky nových studií ukázaly, že cyklisté, zvláště muži, by měli pozorně vybírat sedadlo kola. Zdá se, že klasické sedadlo s úzkou zadní částí může hrát důležitou roli ve vzniku sexuální impotence. Výsledky studií byly uveřejněny v zářijovém čísle časopisu Journal of Sexual Medicine.

Některá sedadla škodí více, jiná méně. Dokonce i tzv. ergonomická sedadla, která by měla pohlavní orgány ochraňovat, mohou podle odborníků škodit. Tímto problémem se zabývá doktor Steven Schrader, expert na reprodukční medicínu z Mezinárodního institutu pro bezpečnost práce a zdraví na univerzitě v Bostonu.

Vědci z bostonské univerzity zjistili, že čím více osoba na kole jezdí, tím vyšší má riziko impotence a ztráty libida. Rakouští vědci zase zjistili, že mnoho cyklistů na horských kolech zažilo sedadlem  způsobené trauma, které vedlo ke vzniku malých kalcifikací v šourku.

Tato zpráva by neměla odradit sportovce od jízdy na kole. Zvláště pak lidé, kteří jedí na kole zřídka nebo jen na krátkou vzdálenost, se obávat nemusí.

NewYork Times on-line

 

Autor: MUDr. Sylva Šebková