Medicína

WHO zasílá pomoc obětem zemětřesení v Jižní Asii


Kategorie: Aktuality 
11.říjen 2005
Zemětřesení o síle 7,6 Richterovy stupnice znamenalo rozsáhlé škody a především velké ztráty na životech v Pakistanu, Indii a Afganistanu. Nejvíce je postižen Pakistan, kde zahynuly tisíce lidí, tisíce je zraněných. Mnoho obyvatel je nezvěstných.

V nejbližších 48 hodinách budou tyto lokality přednostně sledovány a zraněným  bude poskytována  péče, protože v těchto částech země bylo zničeno rovněž mnoho zdravotnických zařízení včetně ošetřujícího personálu.

 

V reakci na tuto situaci WHO posílá Ministerstvu zdravotnictví Pakistanu dva typy zdravotnických souprav rychlé pomoci (New Emergenci Health Kit – NEHK), z nichž každá obsahuje základní zdravotnické pomůcky pokrývající potřeby 10 000 lidí po dobu tří měsíců. V nejbližších dnech bude zasláno dalších pět souprav a deset  souprav chirurgických (Trauma Kits) pro sto chirurgických intervencí.

 

WHO rovněž podpoří Národní plán první pomoci Ministerstva zdravotnictví Pakistanu. Do postižených oblastí již bylo vysláno sedmnáct chirurgických týmů, s mnoha dalšími odborníky – chirurgickými ortopédy, anesteziology včetně operační techniky.

WHO a UNICEF poskytnou vyslaným týmům veškeré zajištění po dobu dvou týdnů.

WHO rovněž zajistí nejméně čtrnáct mezinárodních expertů pro zdravotní systémy, epidemiologii, dopravu a komunikaci a pro zajištění a sanaci vody.

Dle zpráv WHO z 10. 10. 05

Více na: wholocz@who.cz

Autor: zpracováno redakčně