Výživa
Vláknina a celozrné pečivo v potravě zpomalují progresi aterosklerózy
Kategorie: Jakou stravu zvolit
07.září 2005
Finští vědci z Tufts University v Bostonu pod vedením doktorky Alice H. Lichtenstein zjistili, že vysoký příjem vlákniny a celozrnných potravin může zpomalit rozvoj aterosklerózy v koronárních cévách. Výsledky studie vědci uveřejnili v červencovém čísle časopisu American Heart Journal.
Do studie bylo zahrnuto celkem 229 postmenopauzálních žen se stenózami koronárních arterií v rozsahu nejméně 30 % průsvitu cévy. Pomocí dotazníku cíleného na složení potravy byl sledován vliv konzumace celozrnných výrobků na progresi tohoto onemocnění.
Výsledky studie ukázaly, že u žen, které konzumovaly více než tři gramy vlákniny nebo více než šest porcí celozrnných potravin týdně po dobu tří let, došlo ke zpomalení progrese aterosklerózy v porovnání s ženami s nízkým příjmem vlákniny.
Vědci uvedli, že výsledky této studie jsou srovnatelné s výsledky studie se statiny. Tyto potraviny lze tudíž doporučit všem ženám po menopauze a nejen jim.
Am Heart J 2005;150:94-101.
Autor: MUDr. Sylva Šebková