Alergie

Bodnutí hmyzem


Kategorie: Alergie 
15.srpen 2005
Každé léto dochází na dětské a interní ambulance mnoho pacientů bodnutých různými hmyzy. Reakce na bodnutí hmyzem mohou být různé. Někdo si ani nevšimne, že jej něco bodlo a jiný může po bodnutí např. včelou i zemřít.

Ve většině případů dojde po bodnutí hmyzem pouze k místní reakci – mírnému otoku, popřípadě nevelkému zarudnutí v místě vpichu. Tyto obtíže většinou do 24 hodin vymizí bez následků. Vzácná, avšak ne zcela vyloučená je celková anafylaktická reakce. Jen ve Spojených Státech na ni každý rok zemře 40-50 osob.

 

Co je to anafylaktická reakce?

 

Jedná se o nepřiměřenou reakci organismu na určitý podnět. V tomto případě je podnětem bodnutí hmyzu. Během několika minut po bodnutí dochází k výrazné vyrážce po celém těle, otoku obličeje, hrtanu, stažení průdušek jako při astmatickém záchvatu. Prudce klesá krevní talk a stahuje se i svalstvo zažívacího ústrojí, což se může projevit průjmy a vracením.

 

Prevence

 

Pacient s alergií na hmyzí jed by měl nosit oděv zakrývající dostatečně všechny části těla. Je možné také používat různé odpuzující repelenty. Nedoporučuje se nosit pestré oděvy a používat voňavky hmyz přitahující. Pacient s alergií na hmyzí bodnutí by měl nosit stále při sobě tzv. pohotovostní balíček s léky proti alergii i v injekční formě.

Autor: MUDr. Sylva Šebková