Medicína

Následky pohlavního zneužívání v dětství jsou podobné u mužů i žen


Kategorie: Sex a zdraví 
21.červenec 2005
Doktorka Shanta R. Dube se svými kolegy z National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion v Atlantě v Georgii zjistila, že sexuální zneužívání v dětství (CSA) je časté u chlapců i dívek a dlouhodobé následky těchto traumat jsou u obou pohlaví podobné. Výsledky své studie vědci uveřejnili v červencovém čísle časopisu American Journal of Preventive Medicine.

Vědci uvedli, že přestože je CSA stejně časté u obou pohlaví, pozornost se zaměřuje hlavně na takto postižené dívky. U obou pohlaví je CSA spojeno s rodinnými faktory jako je týrání dětí a závislost rodičů na alkoholu či drogách.

V letech 1995 a 1997 byla v San Diegu zkoumána u celkem 17337 dospělých lidí přítomnost dysfunkční rodiny během dětství. Byla zkoumána souvislost mezi pohlavím oběti CSA, závažností CSA (pohlavní styk či ne), dlouhodobými zdravotními a sociálními problémy a současnými problémy v manželství a rodině.

Výsledky studie ukázaly, že 16% mužů a 25% žen zažilo v dětství sexuální zneužívání. Ženy byly označeny jako pachatelky ve 40% případů zneužití chlapců a 6% zneužití dívek. CSA signifikantně zvyšovalo riziko současných problémů jak u zneužívaných mužů, tak i u zneužívaných žen. Ve srovnání s lidmi, kteří nežažili CSA, vykazovali oběti CSA více než dvojnásobné riziko sebevražedných pokusů, 40% riziko manželského svazku s alkoholikem a 40-50% riziko manželských problémů.

Am J Prevent Med. 2005;28:430-438

Autor: MUDr. Sylva Šebková