Střevní obtíže

Salmonelóza stále aktuální (3. díl)


Kategorie: Střevní obtíže 
08.červenec 2005
Léčba salmonelózy Základem léčby všech průjmových onemocnění je předejít dehydrataci (odvodnění) organismu. Vzhledem k tomu, že při salmonelóze pacienti často zvrací a trpí vodnatými průjmy, je otázka zavodnění organismu velmi důležitá.

Pokud pacient má průjmy a nezvrací, je rehydratace vždy snazší. Stačí jen zvýšit příjem tekutin podle jeho výdeje (podle počtu a konzistence stolic). Vhodný je černý slazený čaj (slazený nejlépe Glukopurem). Čaj by se neměl pít horký. Je třeba také držet dietu. Vhodné jsou piškoty, banány, mrkev s rýží (kterou lze osolit pro dodání minerálů), jemně nastrouhané jablko.

 

V případě, že pacient nejen trpí průjmy, ale i zvrací, lze zpočátku zkusit podávat chladný černý slazený čaj nebo minerálku bez bublinek po lžičkách. Chladnými tekutinami se někdy žaludek uklidní a zvracení ustane. Potom lze pokračovat postupným přidáváním jídla. Zpočátku piškoty, dále nemastné bramborové kaše či mrkev s rýží, dále maso uvařené na vodě a nadrobno nakrájené s nemastnou bramborovou kaší.

 

V horším případě zvracení neustává a hrozí dehydratace organismu. Pak je třeba zejména u malých dětí, u kterých dehydratace postupuje velmi rychle a často je život ohrožující, na nic nečekat a pacienta odvézt do nemocnice. V nemocnici po vyšetření lékařem a zhodnocení stavu hydratace bude pacient napojen na kapací infuzi. Pomocí infuzních roztoků se dosáhne žádoucí hydratace, žaludek se často po zavodnění uklidní a dále se postupuje jako v předchozích případech.

 

Kojenci mladší 4 měsíců s enteritidou způsobenou salmonelami se léčí antibiotiky. Antibiotická léčba po 4. měsíci věku je potřebná jen ve výjimečných případech (při poruše imunity, při celkové infekci, u dětí léčených imunosupresivy či cytostatiky).

Autor: MUDr. Sylva Šebková