Děti

Prevence zubního kazu u dětí (2. díl)


Kategorie: Prevence zubního kazu 
30.červen 2005
I když je zubní kaz nemocí stejně starou jako lidstvo samo, kazivost zubů nebyla nikdy tak vysoká jako dnes. Souvisí to zřejmě se složením našeho jídelníčku, ve kterém hrají příliš velkou úlohu cukry.

Vzhledem k tomu, že se jedná o onemocnění infekční, které je způsobeno mikroorganismy ústní dutiny, které dítě po narození v ústech nemá, lze doporučit všem čerstvým maminkám, aby v období prořezávání prvních zoubků, ale i před ním dodržovaly pečlivě hygienu ústní dutiny a vyvarovaly se dávat si do úst lžičku či dudlík dítěte.

Jak už bylo uvedeno v prvním díle, zubní kaz je infekční onemocnění, na kterém se podílí nesprávná výživa a nedostatečná zubní hygiena. O zubní hygieně bylo pojednáno již v prvním díle, proto se nyní zaměříme na neméně důležitou stránku prevence zubního kazu – výživu.

Výživa – doporučení

Po vyčištění zubů již dítěti nedávat žádné jídlo, k pití pouze čistou neslazenou vodu. To platí také v noci, zejména o sladkých čajích, šťávách, džusech, zejména z kojenecké lahve. Popíjení sladkých nápojů s obsahem barviv je vhodné omezit co nejvíce i přes den.

Naprosto nevhodné je namáčet dítěti dudlík do medu či sladké šťávy. Tímto způsobem vznikají typické „ medové zoubky“, které nejen že špatně vypadají, ale ve finále postrádají i svou funkci. Omezit je třeba i konzumaci sladkých bonbónů, lízátek, čokolád a jiných sladkostí. Nejméně škodí jejich konzumace v uváženém množství bezprostředně po hlavním jídle.

Je vhodné dodržovat zásady racionální výživy: méně cukrů a tuků, více plnohodnotných bílkovin, vitaminů a minerálních látek. V jídelníčku je třeba mít dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, mléka a mléčných výrobků, vejce, chléb, netučné druhy masa. Ptraviny skladovat způsobem, který udrží nejvíce vitaminů.  

Školní děti mohou po jídle žvýkat žvýkačku bez cukru.

Autor: MUDr. Sylva Šebková