Děti
Prevence zubního kazu u dětí (2. díl)
Vzhledem k tomu, že se
jedná o onemocnění infekční, které je způsobeno mikroorganismy ústní dutiny,
které dítě po narození v ústech nemá, lze doporučit všem čerstvým maminkám,
aby v období prořezávání prvních zoubků, ale i před ním dodržovaly pečlivě
hygienu ústní dutiny a vyvarovaly se dávat si do úst lžičku či dudlík
dítěte.
Jak už bylo uvedeno
v prvním díle, zubní kaz je infekční onemocnění, na kterém se podílí
nesprávná výživa a nedostatečná zubní hygiena. O zubní hygieně bylo pojednáno
již v prvním díle, proto se nyní zaměříme na neméně důležitou stránku
prevence zubního kazu – výživu.
Výživa – doporučení
Po vyčištění zubů již dítěti
nedávat žádné jídlo, k pití pouze čistou neslazenou vodu. To platí
také v noci, zejména o sladkých čajích, šťávách, džusech, zejména
z kojenecké lahve. Popíjení sladkých nápojů s obsahem barviv je vhodné
omezit co nejvíce i přes den.
Naprosto nevhodné je namáčet
dítěti dudlík do medu či sladké šťávy. Tímto způsobem vznikají typické „ medové
zoubky“, které nejen že špatně vypadají, ale ve finále postrádají i svou funkci.
Omezit je třeba i konzumaci sladkých bonbónů, lízátek, čokolád a jiných
sladkostí. Nejméně škodí jejich konzumace v uváženém množství bezprostředně
po hlavním jídle.
Je vhodné dodržovat zásady
racionální výživy: méně cukrů a tuků, více plnohodnotných bílkovin, vitaminů a
minerálních látek. V jídelníčku je třeba mít dostatek čerstvé zeleniny a
ovoce, mléka a mléčných výrobků, vejce, chléb, netučné druhy masa. Ptraviny
skladovat způsobem, který udrží nejvíce vitaminů.
Školní děti mohou po jídle
žvýkat žvýkačku bez cukru.